BREAKING NEWS

Monday, 18 July 2016

Apakah Kelemahan Kerajaan DAP Punca Penutupan Kilang Di P.Pinang ?Sesuatu yang pasti tanpa perancangan dan usaha berterusan daripada kerajaan Barisan Nasional sebelum ini , Pulau Pinang belum tentu boleh sampai ke tahap hari ini.Semua pihak dapat melihat dengan jelas bagaimana Pulau Pinang dibangunkan daripada sebuah negeri yang hanya mempunyai nilai-nilai pelancongan dan catatan sejarah berubah menjadi sebuah negeri industri.

Perkembangan dan perubahan itu berlaku dengan begitu pantas sekali justeru ia membuktikan betapa perancangan dan komitmen kerajaan Barisan Nasional sebelum ini adalah tepat.Beribu-ribu peluang pekerjaan dapat disediakan bukan sahaja kepada warga Pulau Pinang tetapi turut memberikan manafaat kepada seluruh warga Malaysia.

Serentak dengan itulah perubahan demi perubahan berlaku di Pulau Pinang , sama ada di sebelah bahagian pulau mahupun Seberang Perai.Perkembangan yang kemudiannya membuka ruang dan peluang kepada wujudnya kawasan komersial dan perumahan yang secara tidak langsung memberikan impak yang cukup besar kepada kedudukan ekonomi Pulau Mutiara.

Namun setelah tampuk kerajaan negeri Pulau Pinang berubah hala kepada pembangkang yang dikepalai oleh DAP , kita dapat melihat bagaimana impak perkembangan dan pembangunan itu mula longgar khususnya kepada rakyat.

Kelemahan paling ketara sekali apabila kerajaan DAP dilihat GAGAL untuk merancang dan berusaha untuk memastikan kesemua elemen yang selama ini menjadi nadi kepada pembangunan Pulau Pinang dinilai dan diberi nilai tambah.

Tanpa sebarang usaha yang terancang sudah semestinya akan berlaku jurang perbezaan yang akan menyebabkan berlaku kegagalan dibeberapa sektor tertentu.

Dengan polisi CAT yang kini diibaratkan sebagai Capati , Apom dan Tosai itu akhirnya rakyat marhain mula menerima kesannya.Pembangunan yang tidak setara apabila rumah-rumah kediaman bernilai jutaan ringgit mengatasi rumah-rumah mampu milik membuktikan kepada kita betapa kerajaan DAP di Pulau Pinang bukanlah sebuah kerajaan yang bijak merancang.

Sebagai sebuah negeri industri sewajarnya kerajaan DAP lebih memberikan penumpuan kepada pembinaan rumah-rumah mampu milik memandangkan ratusan ribu pekerja bawahan yang berpendapatan kurang dari RM2 ribu ringgit adalah tinggi.

Soalnya apakah yang dilakukan oleh kerajaan DAP selama ini ?

Sedarkah Guan Eng bahawa kesan daripada kegagalan itu akan memberikan impak yang besar kepada industri.Apabila ramai dari kalangan pekerja bawahan tertekan maka mereka pastinya akan berusaha untuk mencari peluang-peluang baru yang memberikan mereka pendapatan yang lebih tinggi.

Justeru itu mereka akan memilih industri atau majikan yang mampu memberikan peluang tersebut dan apabila ini berlaku ianya akan memberikan kesan kepada industri lain yang tidak mampu memenuhi permintaan !

Sesuatu yang pasti Kerajaan DAP Pulau Pinang sebenarnya telah diselamatkan oleh dasar kerajaan Barisan Nasional apabila akta gaji minumum diperkenalkan.Bayangkan jika akta tersebut tidak diperkenalkan ?

Sudah tentulah ramai dari kalangan pekerja bawahan ini sama ada terus dipergunakan atau angkat kaki dan jika itu berlaku dah lama rasanya sektor industri di Pulau Pinang gulung tikar.

Selanjutnya  - KLIK SINI
 
Copyright © 2014 PenangKini.