BREAKING NEWS

Thursday, 12 January 2017

Najib jamin ringgit lebih stabil tahun ini

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yakin langkah yang diambil Bank Negara akan dapat menjadikan mata wang ringgit lebih stabil tahun ini.
Najib yang juga menteri kewangan berkata penyusutan nilai ringgit dibimbangi ramai, namun ia berlaku di luar kawalan kerajaan.

Beliau berkata daripada 149 mata wang dunia, 123 nilai mata wang menghadapi penyusutan berbanding dolar Amerika, dan Malaysia tidak terkecuali, dan bukan satu-satu negara yang terkesan.
Katanya, 3 faktor luar kawalan yang mempengaruhi nilai ringgit ialah “spekulasi berlebihan dalam pasaran luar pesisir”, kejatuhan harga minyak dan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat pada Disember lalu.


“Dengan langkah yang diambil Bank Negara, pihak pasaran yakin ringgit akan lebih stabil, dan mereka percaya keadaan tidak menentu ini dapat dibendung ke tahap normal dalam tempoh terdekat,” katanya pada Perhimpunan Bulanan Jabatan Perdana Menteri yang pertama bagi 2017 di sini hari ini.
Najib berkata terdapat petanda dan bibit harapan dan keyakinan keadaan ekonomi akan pulih secara lebih positif pada tahun ini setelah berdepan dengan keadaan ekonomi dunia yang mencabar pada 2016.

Antaranya, harga minyak yang kini berada pada paras AS$54 setong selepas Persidangan Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC), berbanding AS$44 pada tahun lepas.
Harga minyak sawit juga kini berada pada paras yang memberangsangkan iaitu RM3,200 setan berbanding RM2,600 pada tahun lepas selain harga getah yang juga naik 3 kali ganda.
“Ini semua memberi kita keyakinan sekiranya kita dapat melakukan usaha gigih, kita dapat menjadikan 2017 sebagai tahun berjaya,” katanya.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Othman Aziz sebelum ini dilaporkan bersetuju dengan unjuran pegawai bank ringgit akan pulih pada nilai saksama 4.1 berbanding sedolar AS pada suku ketiga tahun ini.
 
Copyright © 2014 PenangKini.