BREAKING NEWS

Wednesday, 1 February 2017

Mana Satu Pilihan PPBM, Bersama PAS Atau Pakatan Harapan?

Melihat kepada perbincangan ini, timbul persoalan, pasukan manakah yang dipilih oleh PPBM pada Pilihan Raya Umum ke 14 kelak? Adakah mereka masih kekal setia dengan Pakatan Harapan atau terpaksa akur dengan kehendak PAS yang ingin terus kekal sebagai blok ketiga pembangkang bersama-sama Parti Ikatan Malaysia (Ikatan)?

PAS sebelum ini menyatakan pendirian untuk kekal berdiri atas kapasiti blok ketiga pembangkang dan enggan berkompromi terhadap mana-mana rundingan pembahagian kerusi dengan Pakatan Harapan. Ini kerana, hubungan tegang PAS dengan DAP selaku parti utama Pakatan Harapan telah menyebabkan PAS enggan lagi berkompromi dalam apa jua bentuk rundingan.

Andai ini berlaku, sudah tentu PPBM berada dalam dilema. Manakan tidak, setelah usaha PKR memujuk PAS untuk akur kepada pembahagian kerusi yang dicadangkan oleh Pakatan Harapan, satu-satunya harapan menyaksikan pertandingan satu lawan sari antara pakatan pembangkang dengan BN adalah melalui rundingan yang dilakukan oleh PPBM.

Andai ini gagal dilakukan dengan baik oleh PPBM, kemana hala tuju Pakatan Harapan? Paling utama, adakah PPBM akhirnya terpaksa menjadi lalang dengan menyebelahi kedua-dua belah blok pembangkang asalkan mereka mempunyai keuntungan politik?Jika dilihat kepada keadaan semasa, PPBM sebenarnya masih tercari-cari formula terbaik untuk bertapak kukuh dalam arus politik Malaysia. Sebagai parti baru, diterima masuk sebagai salah sebuah parti sekutu Pakatan Harapan pastinya menjadi batu lojakan buat PPBM. Namun, PPBM harus akur kepada faktor senioriti selain daripada kuasa besar yang dimiliki DAP.

Oleh yang demikian, sebagai langkah selamat, ada kemungkinan PPBM bakal mengadakan rundingan sulit bagi memastikan survivor PPBM kekal relevan andai “diusir” keluar oleh DAP, PKR ataupun PPBM. Maka disinilah letaknya kepentingan utama PPBM mengadakan rundingan dengan PAS selain daripada memujuk PAS mengorbankan beberapa kerusi milik PAS kepada PPBM dan Pakatan Harapan.
 
Copyright © 2014 PenangKini.