BREAKING NEWS

Friday, 21 April 2017

2 faktor utama kebocoran data peribadi

Kementerian Komunikasi dan Multimedia mengenal pasti kecuaian pengguna data (syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi) dan sikap rakyat Malaysia yang gemar berkongsi data peribadi, sebagai 2 faktor utama kebocoran data peribadi terutamanya melibatkan nombor telefon bimbit, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini.

Menurut kementerian itu, di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta 709), setiap syarikat pengguna data wajib mematuhi 7 prinsip perlindungan data peribadi dalam mengendalikan data peribadi milik pelanggan bagi memastikan data peribadi tersebut tidak disalahgunakan.
“Kegagalan mematuhi prinsip ini merupakan suatu kesalahan yang mana jika sabit kesalahan, pengguna data boleh didenda tidak melebihi RM300,000 atau penjara tidak lebih 2 tahun atau kedua-duanya.

“Selain itu, Seksyen 43 Akta 709 memperuntukkan mengenai hak subjek data (pelanggan) untuk menghalang pemprosesan data peribadi oleh pengguna data bagi maksud pemasaran langsung,” katanya dalam jawapan bertulis kepada Senator Rahemah Idris.

Kegagalan mematuhi peruntukan itu, kata kementerian berkenaan, akan menyebabkan pengguna data atau syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi boleh didenda tidak melebihi RM200,000 atau penjara tidak lebih 2 tahun atau kedua-duanya sekali.

Rahemah dalam soalannya ingin mengetahui punca di sebalik isu rakyat yang menerima panggilan daripada pihak tertentu yang boleh mengganggu privasi mereka.
Selain itu, beliau turut ingin mengetahui langkah di bawah akta sedia ada yang boleh diguna pakai sekiranya rakyat masih lagi diganggu pihak tidak bertanggung jawab ini.
 
Copyright © 2014 PenangKini.