BREAKING NEWS

Wednesday, 3 May 2017

Lim Guan Eng Jadi Bisu Tentang Data Prestasi Ekonomi & Kewangan Pulau Pinang


Walaupun Setiausaha Agung Gerakan Liang Teck Meng mengadakan sidang akhbar dan menteri Abdul Rahman Dahlan menulis dalam Twitter semalam meminta Lim Guan Eng untuk mengesahkan beberapa data dan dakwaan yang cukup serius mengenai prestasi ekonomi di Pulau Pinang, Lim Guan Eng tetap enggan menjawab.
Beliau tiba-tiba menjadi bisu.
Oleh kerana beliau menolak untuk menjawab, bermakna ia pasti benar bahawa Lim Guan Eng melakukan teruk dalam pembangunan kewangan dan ekonomi Pulau Pinang – yang membawa Pulau Pinang ke arah negeri yang gagal dan muflis.
Propaganda Palsu Kerajaan DAP Pulau Pinang
Antara dakwaan-dakwaan yang dibangkitkan oleh Liang Teck Meng termasuk:
– Pulau Pinang mempunyai pertumbuhan KDNK per kapita ke-3 terendah 2008 hingga 2016 antara semua negeri.
– Pulau Pinang mempunyai pertumbuhan median gaji terendah di kalangan semua negeri bagi tempoh 2010 hingga 2015, diambil alih oleh Johor, Negeri Sembilan & Labuan.
– Median Pendapatan Isi Rumah Pulau Pinang adalah ke-4 pertumbuhan pendapatan paling rendah di kalangan 16 negeri dan wilayah antara 2009-2015, diambil-alih oleh Johor & Melaka.
– Data Laporan Ketua Audit Negara menunjukkan bahawa Pulau Pinang bergantung kepada penjualan aset negeri untuk menunjukkan lebihan bajet sejak tahun 2008.
– Perbelanjaan operasi negeri Pulau Pinang telah melonjak 5 kali ganda sejak 2008-2017 dan Pulau Pinang telah kehilangan tempat teratas pelaburan sejak 2011.
– KL telah meningkatkan jurang KDNK per kapita dengan Pulau Pinang, meningkat daripada RM18,306 pada tahun 2008 kepada RM49,875 lebih dari Pulau Pinang pada 2015 – bermakna rakyat Pulau Pinang semakin miskin dan lebih miskin berbanding penduduk di Kuala Lumpur.
– Pulau Pinang pernah mendahului Selangor dalam KDNK per kapita sebanyak kira-kira RM5 ribu tetapi sejak 2008, angka didahului ini telah meningkat lebih daripada separuh kepada hanya RM2,236 kurang daripada Pulau Pinang pada tahun 2015. Ertinya Selangor akan mendahului Pulau Pinang pada masa akan datang.
Satu Lagi Projek Pembangunan Di Pulau Pinang Gagal
Sudah hampir seminggu selepas Liang Teck Meng berkata, Lim Guan Eng sebelum ini enggan menjawab tetapi mengancam untuk menyaman Liang dan media sebaliknya.
Liang berkata beliau berdiri teguh dengan dakwaan beliau dan akan menyaman Lim Guan Eng sebaliknya.
Jika ini semua adalah benar, maka rakyat Pulau Pinang mempunyai sebab untuk bimbang kerana masa depan ekonomi mereka kelihatan suram di bawah pimpinan Lim Guan Eng dan DAP sebagaimana negeri-negeri lain sedang mendahului Pulau Pinang.
 
Copyright © 2014 PenangKini.