BREAKING NEWS

Wednesday, 26 July 2017

Wanita Ini Dapat RM14 Ribu ‘Wang Tak Dituntut’, Ini Caranya Untuk Tuntut Duit Anda ! Ramai Tak Tahu


Sebelum ini pernah viral di media sosial info mengenai ‘wang tak dituntut’ yang ramai orang tak tahu akan kewujudan perkara ini. Mungkin korang dulu pernah buat lebih dari dua akaun bank dan dah lama tak update tentang akaun tersebut bolehlah pergi check!


Menerusi perkongsian seorang pengguna Facebook, Idah Binti Basri telah menuntut wang di beberapa akaun bank yang sudah lama tidak digunakan. Tanpa sedar, rupa-rupanya ada banyak baki yang ada dan diperolehi dari syarikat insurans juga. Jumlah keseluruhan hampir RM14 ribu!

Tak sangka sampai RM14K



Salam semua. Nk bgtau klu sesiapa ada akaun2 bank lama yg dah terbiar atau tutup tp masih ada duit di dlmnya, sbnrnya uoll boleh claim balik. Even rm20 30 ringgit diorg akan pulangkan pd kita. Just bawa ic ke Pej. Pendaftar Wang tak dituntut di ting 42 Menara Maybank.
Klu tak pasti just bg ic diorg cek n akn diberitahu ada duit utk dituntut atau tidak. Jika ada kena isi borang spt yg diarahkan. Kakyu tak sure yg dpt tu duit apa. Yg tau duit dr Citibank kredit card n ada diantaranya duit dr syrikat insurance. Kakyu selama ni tak sedar pun syrikat insurance ada bank in kan duit dlm akaun. Akaun tu dah berzaman tutup.
Pergi jgn tak pergi..kena rajin n usaha sikit haa tu ha dpt rm14k beb!!!

Berikut cara semak wang tak dituntut



  • Serahkan MyKad anda di kaunter atau hadir sendiri ke mana-mana Jabatan Akauntan Negara yang tersedia di mana-mana negeri untuk membuat semakan.
  • Pegawai bertugas akan membantu anda membuat semakan melalui sistem dan anda berpeluang untuk mengetahui keputusan tidak kurang daripada lima minit selepas semakan dibuat.
  • Selain itu, anda juga berpeluang untuk mendapatkan penerangan dengan lebih lanjut tentang cara-cara untuk mengeluarkan wang anda daripada pegawai yang bertugas.
Wang tak dituntut bukan hanya terhad daripada akaun-akaun bank yang tidak aktif sahaja tetapi berkemungkinan bayaran rebat insurans, bayaran elaun atau bonus daripada syarikat tempat lama bekerja atau mana-mana firma yang berkaitan.
 
Copyright © 2014 PenangKini.