Sunday, 13 March 2016

PKR, DAP dan NGO Pro Pembangkang Didesak Dedah Punca Dana.


Penangkini mendapati, sejak semalam terdapat satu petisyen online telah dikemukakan oleh seorang pemilik akaun bernama Susie Soon melalui halaman thepetitionsite.com bagi mendesak PKR, DAP dan beberapa lagi NGO Pro-Pembangkang untuk mendedahkan pemberi dana kepada kesemua entiti itu bagi menunjukkan ketelusan mereka dalam mendesak Perdana Menteri mendedahkan penderma dari Timur Tengah.

Petisyen yang menyasarkan 1000 orang itu dilihat sudah ditandatangani oleh lebih 500 pemilik akaun sehingga artikel ini ditulis. Satu peningkatan yang boleh dikatakan agak drastik kerana dalam tempoh kurang 24 jam, sudah ditandatangani lebih 50 peratus dari sasarannya.

Sekiranya mengikut rekod, PKR dan DAP pernah mengeluarkan kenyataan bahawa parti itu bersedia untuk mendedahkan perkara tersebut melalui artikel yang diterbitkan oleh portal The Rakyat Post dan Free Malaysia Today.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2015/08/06/pkr-to-disclose-sources-of-political-funds/

http://www.therakyatpost.com/news/2015/08/03/dap-has-never-opposed-the-disclosure-of-political-funds-says-anthony-loke/

Jadi desakan melalui petisyen ini bukanlah sesuatu yang baru. Ianya sekadar mengulangi kesediaan kedua parti itu untuk mendedahkan sumber dana yang mereka perolehi dari pihak luar.

Sekiranya ada di antara pembaca yang mahu menandatangani petisyen tersebut, anda boleh berbuat demikian dengan klik pautan di url http://www.thepetitionsite.com/644/675/208/let-all-opposition-political-parties-bersih-and-suaram-disclose-their-sources-of-fundingdonations/

No comments:

Post a comment