Tuesday, 13 December 2016

Singapura Buang Ramai Pekerja, Paling Tinggi Sejak 2009

Bilangan pekerja yang ditamatkan perkhidmatan di Kota Singa itu mencapai angka tertinggi dalam tempoh tujuh tahun dalam 9 bulan pertama tahun ini– tertinggi sejak kegawatan ekonomi tahun 2009 lalu, menurut statistik yang dikeluarkan oleh Kementerian Buruh (MOM) pada Selasa.

Sejumlah 13,730 oramg pekerja telah diberhentikan kerja pada 9 bulan pertama 2016, berbanding 10,220 dalam tempoh masa yang sama tahun lalu.

Menurut laporan pasaran buruh kementerian tersebut, jumlah itu adalah yang tertinggi sejak tahun 2009 apabila 21,210 orang pekerja ditamatkan perkhidmatan.

Semasa suku ketiga 2016, 4,220 orang tenaga buruh telah dibuang kerja berbanding 4,800 pada suku kedua, namun lebih tinggi daripada 3,460 yang diberhentikan pada suku yang sama tahun lalu.

Golongan profesional, pengurus, eksekutif dan juruteknik yang membentuk majoriti (73 peratus) jumlah pekerja di Singapura lebih berkemungkinan tinggi untuk diberhentikan kerja, menurut laporan MOM lagi.

Sementara itu, mereka yang mempunyai kelayakan pendidikan tertiari juga masih terkesan dengan fenomena ini.

“Penguncupan jumlah pekerjaan, tahap lebihan tenaga kerja tidak diperlukan yang meningkat dan penurunan jumlah jawatan kosong kepada nisbah menganggur mencerminkan keadaan ekonomi global semasa yang lemah serta penstrukturan semula ekonomi semasa,” kata kementerian itu lagi.

Ia menambah bahawa badan triparti akan terus membantu pekerja-pekerja yang terlibat untuk mencari pekerjaan baru.- MYNEWSHUB

No comments:

Post a comment