Tuesday, 24 January 2017

Giliran Kit Siang pula buat pusingan ‘U’

Salam perdamaian oleh Lim Kit Siang kepada PAS selepas kedua-dua parti menamatkan kerjasama politik dua tahun lalu membuktikan bahawa DAP sedar tanpa parti Islam itu, hasrat pembangkang mahu menawan Putrajaya tidak akan tercapai.

Walaupun ada Parti Amanah Negara (PAN) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) selain PKR, Kit Siang tahu parti-parti sekutu itu tidak mampu membolehkan Pakatan Harapan memenangi majoriti mudah pada PRU 14.

‘ Justeru itu, Kit Siang menebalkan muka menjilat semula ludah dan membuat pusingan ‘U’ dengan pelawaan perdamaian bersama PAS kononnya untuk menangani masalah kleptokrasi.

Mengakui pelawaan itu ada pendapat peribadinya, Ahli Parlimen Gelang Patah dan Penasihat DAP tersebut juga mendakwa ianya adalah ikhlas dan bukan hanya sekadar tindakan berpura-pura.

Menyedari beliau akan dituduh sebagai hipokrit, Kit Siang menyerahkan kepada rakyat menilai sikapnya itu.

“Berhubung dakwaan DAP bersikap hipokrit sekiranya kami kembali bekerjasama dengan PAS, saya serahkan kepada orang ramai untuk menilainya.

“Kita boleh berbeza pendapat, tetapi isu terbesar besar sekarang ialah sama ada kita boleh membebaskan diri daripada cengkaman kleptokrasi.

“Paling utama adalah untuk menyelamatkan Malaysia dari kleptokrasi dan setiap rakyat seharusnya bersatu dalam isu ini, tanpa mengira kaum dan agama,” katanya pada sidang akhbar di Wisma DAP di Pulau Pinang.

Semalam, Lim menyuarakan pendapat peribadinya bahawa dirinya sedia bekerjasama dengan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang jika beliau berkongsi komitmen sama dalam memerangi kleptokrasi.

Katanya, isu itu akan menjadi agenda negara dalam tempoh lima hingga sepuluh tahun akan datang dan menyoal jika Abdul Hadi sanggup membuat sebarang komitmen.

Kit Siang dalam sidang media sama berkata, cadangan itu   hanya pandangan peribadinya yang belum dibincangkan oleh Jawatankuasa Pusat DAP.

Menariknya, pelawaan Kit Siang dibuat ketika Penasihat PPBM Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan kesediaan melupakan PAS sebaliknya mahu mengukuh hubungan bersama DAP.

Namun, bersediakan PAS menerima salam perdamaian Kit Siang atau DAP yang sudah menikam belakang mereka ketika bersama-sama di dalam Pakatan Rakyat?

Pemimpin-pemimpin PAS juga sebelum ini menuduh DAP adalah pengkhianat selain bekas pemimpin-pemimpin parti itu yang keluar parti dan menubuhkan PAN.

Selain itu, bersediakan DAP menerima syarat PAS supaya menerima dan menyokong Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355 yang dibentang Hadi pada sidang parlimen lalu?

Mungkin demi mendapatkan sokongan PAS, DAP akan menyokong usul tersebut dengan alasan  Akta 355 adalah hak berkaitan orang Islam.

Kini terpulang kepada PAS sama ada mahu menerima semula pelawaan Kit Siang dan membuat pusingan ‘U’.

Barangkali, inilah masa paling ramai pemimpin pembangkang berbuat demikian bermula dengan  Tun Mahathir

No comments:

Post a Comment