Monday, 27 February 2017

Lim Kit Siang Ulang Anaknya Dipenjara Kerana Bela Gadis Melayu Dirogol

Saya terhibur membaca dakwaan kepala Pakatan Harapan Lim Kit Siang bahawa anaknya Lim Guan Eng telah “melintasi jurang kaum dan agama untuk mempertahankan maruah seorang gadis Melayu dan Islam di bawah umur yang didakwa telah dirogol yang menyebabkan Lim Guan Eng mengorbankan dirinya dan masuk ke penjara selama satu tahun.
Ini adalah satu propaganda yang tidak benar, daripada berpuluh-puluh yang lain, yang telah diulang-ulang banyak kali oleh DAP dengan penipuan demi menggilap imej pemimpin mereka.
Mungkin Lim Kit Siang lupa bahawa Lim Guan Eng telah didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan kerana berniat jahat mencetak dan mengedarkan berita palsu di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 serta Akta Hasutan 1948 – bukan kerana mempertahankan seorang gadis Melayu dan Islam.
Pada mulanya, dia didapati bersalah dan hanya perlu membayar denda RM15,000 tetapi Lim Guan Eng enggan. Beliau kemudian memutuskan untuk memfailkan rayuan manakala berulang kali mempersoalkan keputusan hakim di luar mahkamah. Ini mengakibatkan hukuman penjara ke atasnya oleh mahkamah rayuan.

Mungkin Lim Kit Siang lupa bahawa lelaki yang dituduh perogol itu telah menyaman DAP kerana memfitnah yang menyebabkan DAP mengakui di mahkamah bahawa semua dakwaan oleh mereka pada keseluruhannya tidak berasas.
Mungkin Lim Kit Siang lupa bahawa majalah Time dan Asiaweek juga telah menarik balik artikel mereka dan memohon maaf kepada yang dituduh  perogol setelah mereka telah mengulangi dakwaan DAP?
Jika lelaki yang dituduh itu bukanlah seorang ahli politik parti pemerintah, tidak mungkin DAP akan meneruskan dakwaan itu kerana akan ada sedikit saja keuntungan politik.
Jika Lim Kit Siang ingin meneruskan propaganda mengelirukan itu, saya mencabar Lim Kit Siang untuk menamakan perogol yang didakwanya itu kepada umum. Kegagalan Lim Kit Siang untuk menamakan orang ini serius akan merosakkan kredibiliti dakwaannya.
Saya juga meminta Lim Kit Siang untuk menamakan berapa ramai maruah gadis Melayu dan Islam yang lain – atau gadis-gadis dari mana-mana kaum atau agama – yang Lim Guan Eng pertahankan dalam dekad-dekad sebelum dan selepas insiden itu yang membawa kepada hukuman penjara beliau.
Oleh Lim Sian See
wake up malaya

No comments:

Post a Comment