Tuesday, 14 March 2017

DAP Kata Bukan Kolam Kumbahan Tapi ‘Takungan Pembersihan Najis Semulajadi’


lim guan eng DAP Kata Bukan Kolam Kumbahan Tapi 'Takungan Pembersihan Najis Semulajadi'

EXCO Kerajaan Pulau Pinang berang kerana diserang bertubi-tubi angkara lokasi lot tanah yang mereka mahu jual kepada gereja-gereja dan kuil. Mereka mengatakan tempat itu tidak berbau busuk dan ia bukan kolam kumbahan tetapi “takungan pembersihan najis semulajadi” (natural faeces cleaning reservoir).
Kolam kumbahan sebut kolam kumbahan sajalah. Apa itu “takungan pembersihan najis semulajadi”?
Lim Guan Eng Malu Tanah Gereja & Kuil Sebelah Kolam Kumbahan
Tiada apa yang salah dengan 20 ekar plot tanah yang Ketua Menteri Pulau Pinang mahu jual kepada gereja dan kuil walaupun diapit oleh 30 ekar “takungan pembersihan najis semulajadi” dan “fasiliti penyimpanan sementara yang memproses 1,100 tan bahan pepejal tak diingini” yang datang dari 100 lori sampah setiap hari.
(Manusia biasa akan menyebut 20 ekar tanah kuil dan gereja yang Tokong mahu jual diapit oleh 30 ekar kolam kumbahan dan tapak pembuangan sampah gergasi)
Anda hanya perlu bimbang jika angin bertiup dari dua arah. Jika angin datang dari dua arah yang lain maka anda akan baik-baik saja. Bukan masalah besar sama sekali.
32 plot tanah negeri yang untuk dijual kepada badan-badan agama bukan Islam adalah berhampiran stesen pemindahan sisa pepejal Ampang Jajar dan bersebelahan dengan tiga kolam pengoksidaan gergasi.
Pengerusi MCA Pulau Pinang, Datuk Tan Teik Cheng berkata beliau terkejut apabila mengetahui bahawa pintu masuk ke tapak yang ditawarkan adalah kira-kira 1km dari stesen sisa pepejal.
“Lebih daripada 1,100 tan sisa dari negeri ini, termasuk Pulau Pinang, dipadatkan ke dalam tong silo di stesen ini setiap hari sebelum dihantar ke tapak pelupusan Pulau Burung. Ia beroperasi 24 jam sehari dan lebih 100 lori sampah berulang alik kawasan itu setiap hari. Mengapa penawaran kerajaan negeri untuk menjual tanah bagi kuil-kuil dan gereja-gereja berhampiran 12 hektar kolam-kolam pengoksidaan kumbahan dan stesen pemindahan sisa 24/7?” soal Tan semalam.
Gereja-gereja dan kuil-kuil, katanya, berhak tapak yang lebih baik daripada yang akan dibina begitu dekat dengan kemudahan itu.
Mengenai penjelasan EXCO negeri Lim Hock Seng sebelum ini bahawa zon penampan 30.5m akan memisahkan kolam kumbahan dengan kemudahan tempat letak kereta yang ditawarkan pada tapak itu, Tan berkata jarak ini adalah antara dua tiang elektrik, dan meragui jika ia adalah mencukupi.
“Kami kecewa bahawa kolam kumbahan dan stesen pemindahan sisa tidak didedahkan apabila tawaran itu diumumkan,” kata Tan.
Beliau juga mengecam Ketua Menteri Lim Guan Eng kerana menyelar media yang mendedahkan butiran penjualan tanah yang ditawarkan.
“Dan kemudian dia mengaku dirinya juara kebebasan akhbar,” kata Tan dalam satu kenyataan.
Wakeup Malaya

No comments:

Post a Comment