Tuesday, 28 March 2017

DAP Kata Malaysia Bankrap, Tapi Meja Makan RM5,000?


ANTARA perkara sering dimomokkan pembangkang terhadap minda rakyat Malaysia kononnya ekonomi Malaysia sudah lama nazak teruk dan kini muflis berbanding negara-negara miskin lain.

Bagi mereka yang jarang ikuti isu semasa terutama membaca laporan terkini kedudukan prestasi kewangan negara kita, tohmahan jahat sedemikian akan diterima bulat-bulat tanpa soal dan anggap Malaysia sebuah negara gagal!
Bukan itu sahaja, pemimpin pembangkang sanggup fitnah negara sendiri di luar negara sehingga menyebabkan Taiwan menarik balik pelaburan berbilion-bilion ringgit dalam projek gas di Pengerang, Johor beberapa tahun lalu.
Lucunya, apabila Arab Saudi dan China menyalurkan dana pelaburan mega, pembangkang terkedu diam kerana tidak menyangka pihak asing masih yakin dengan iklim stabil ekonomi Malaysia diterajui Barisan Nasional (BN).
Terbaharu, di sebalik dakwaan negatif pembangkang konon Malaysia sudah muflis, DAP yang mengetuai Pakatan Harapan masih megah menganjurkan majlis malam malam dengan setiap meja dikenakan bayaran cukup mahal.
Program sempena sambutan ulang tahun ke-51 parti cauvinis tersebut dilaporkan bakal berlangsung pada 20 Mei depan bertempat di Dewan Kwan Fu Kong, Taman Sentosa, Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang.
DAP Kata Malaysia Bankrap, Tapi Meja Makan RM5,000?
Perkara cukup mengejutkan itu didedahkan seorang pemimpin Parti Cinta Malaysia, Mejar (Bersara) Huan Cheng Guan yang juga bekas ahli Parlimen Batu Kawan di negeri tersebut menerusi laman Facebook beliau pada Isnin.
Mantan Naib Presiden Parti Gerakan dan pernah berkhidmat dalam Tentera Udara Diraja Malaysia itu secara sinis menulis: “Bukankah DAP kata Malaysia sudah bankrap? Kini majlis jamuan makan DAP 1 meja RM5,000 lo.”
Bayangkanlah meja paling murah pun iaitu jenis 5 boleh lagi dijual kepada rakyat marhaen (baca: penyokong tegar pembangkang) pada harga serendah RM300 diikuti RM1,000 kemudian RM3,000 dan lebih gah iaitu RM5,000.
Catatan terbaharu oleh Cheng Guan itu menerima pelbagai reaksi daripada pengguna media sosial khasnya netizen pro-BN yang rata-rata terkejut besar dengan nilai harga meja ditawarkan DAP kerana ia sepatutnya mesra rakyat.
Paling kelakar, tiket untuk jualan meja tersebut memaparkan slogan DAP sebagai konon ‘Terus Berjuang‘ tetapi jika harga meja pun sudah mahal sebegini, entahlah apa benda yang hendak diperjuangkan sangat parti logo roket itu.
Ada membuat jenaka bahawa makanan dihidangkan dalam majlis itu terlalu mahal selain mungkin itulah nilai untuk pihak tertentu ‘derma’ ikhla

No comments:

Post a Comment