Monday, 13 March 2017

Jawapan Pedas Dr. Zakir Nair Isu debat Siti KassimSHAH ALAM - Pendakwah India Islam yang juga pengasas dan Presiden Yayasan Penyelidikan Islam (IRF), Dr Zakir Naik mengatakan bahawa beliau tidak akan berdebat dengan orang Islam.

Beliau mengulas cadangan Pegawai Khas Pejabat Penasihat Perdana Menteri, Datuk Dr. Fathul Bari Mat Jahaya, yang menawarkan untuk mengatur perjumpaan antara beliau dan Siti Kasim.

"Saya boleh berdebat tetapi tidak dengan seorang Muslim. Saya bersedia untuk mengadakan perdebatan dengan orang bukan Islam atau orang Islam yang jelas munafik.
"Ramai telah menyatakan hasrat mereka untuk berdebat dengan saya, tetapi saya tidak akan berdebat dengan seorang muslim," katanya, semalam.

Dr Zakir berkata, beliau tidak mengenali Siti Kassim namun percaya bahawa wanita itu adalah agama yang sama seperti beliau.

Sebelum itu, melalui Facebook, Siti Kasim berkata debat itu ialah adalah satu cabaran yang tidak seharusnya diutarakan.

Dia bertanya, mengapa hanya namanya dan Asiah Abdul Jalil disuruh berdebat sedangkan 19 orang lain yang menyatakan perkara yang sama.

Sementara itu, Asiah dalam komen beliau di Facebook menolak berdebat dengan Dr Zakir kerana menurutnya ia akan menjadi sub judice kepada tuntutan mahkamah sivil yang dia dan 19 orang lain dikemukakan.

Siti Kasim dan 18 orang lain yang termasuk Pengerusi Hindraf, P Waythamoorthy, memfailkan saman terhadap kerajaan Malaysia kerana dikatakan melindungi Dr Zakir.

No comments:

Post a Comment