Sunday, 19 March 2017

Kenapa Datin Seri Rosmah Rasmi Pelancaran Kapal Baru ?Pelbagai fitnah dilemparkan kepad Datin Seri Rosmah Mansor  ketika upacara pelancaran kapal baru APMM di Port Klang pada Rabu 15.3.2017.

Dalam dunia perkapalan tidak kira di mana-mana negara sekalipun upacara pelancaran sesebuah kapal baru atau gimik melepaskan kapal ke laut, atau benar-benar lepas ke laut, ianya akan dilakukan oleh wanita. Itu dah kira wajib. Jika ada lelaki yg merasmikan itu dah dikira songsang.

Dalam dunia perkapalan juga, kapal diistilah atau diibaratkan sebagai wanita. Sebab itu kapal dirujuk dgn panggilan SHE/HER/MOTHER VESSEL/SISTER VESSEL.

ejen perkapalan menjalankan perkhidmatan pula digelar ataupun dipanggil SHIP HUSBANDRY. Husband itu suami. Manakala ship itu WIFE.Apabila kapal memasuki pelabuhan adalah menjadi tugas suami memenuhi apa saja keperluan yg diperlukan oleh sang isteri (kapal).

Sebelum kapal alongside, ejen (suami) dah kena tercegak tunggu di wharf. Turun saja gangway , si suami (ejen) jadi org yg pertama naik jumpa isteri. Bertanya khabar dan keperluan. Perlu makanan, minuman, wang, kelengkapan itu ini dan sebagainya. Jika suami (ejen) gagal sediakan atau ada buat silap, maka sang isteri (kapal) boleh mengadu kepada pejabat kadi (ship owner).

Cubaan pembangakng untuk difitnah gagal lagi untuk sekian kalinya.sila cuba lagi di masa akan datang.


Tun Seri Hasmah juga pernah melancarkan atau buat gimik pelancaran kapal baru. Jika pembangkang dari parti bunga menfitnah juga mereka wajib semak semula fakta mereka.


No comments:

Post a Comment