Wednesday, 8 March 2017

Akibat tampar guru, ibu 3 anak dipenjara 6 bulanMahkamah Majistret Nibong Tebal hari ini menjatuhkan hukuman penjara 6 bulan dan denda RM2,000 terhadap seorang wanita yang menampar guru sekolah rendah anaknya.

Majistret Shamshol Azwa Martadza memerintahkan hukuman itu dikenakan terhadap tertuduh, Tan Seow Yen, 35, kerana menyebabkan kecederaan kepada L Vanitha, 38, guru di sekolah jenis kebangsaan di Sungai Bakap pada jam 5.15 petang, 2 Februari 2015.
Ketika menyampaikan keputusan, Shamsol berkata hukuman itu dijatuhkan kerana pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah dalam kes mereka.
Dalam perbicaraan hari ini, peguam Mohd Ismail Mohamed yang mewakili Tan berkata “naluri keibuan” anak guamnya menyebabkan dia “bertindak” seperti itu terhadap Vanitha.
Ismail berhujah Tan hanya menampar Vanitha kerana anak lelakinya berumur 10 tahun mengadu gurunya mencubitnya kerana lembap di dalam kelas. Vanitha ialah guru Bahasa Malaysia murid lelaki itu.
Peguam juga merayu mahkamah hanya mengenakan hukuman denda terhadap Tan dan bukan penjara kerana anak guamnya perlu menjaga 3 anaknya berumur antara 8 dan 14 tahun serta tidak bekerja.
Timbalan Pendakwa Raya Afiq Nazrin Zaharinan bagaimanapun berkata mahkamah perlu mengenakan hukuman setimpal kerana tindakan Tan “tidak bermoral”.
Afiq berkata mahkamah perlu menghukum Tan untuk menjadi pengajaran kepada masyarakat yang menampar orang sesuka hati adalah satu kesalahan.
Selepas keputusan dibacakan terhadap tertuduh, Vanitha ketika ditemui wartawan berkata “keadilan sudah ditegakkan” dan turut menafikan ada mencubit anak lelaki Tan.
Tan sebaliknya tidak menunjukkan sebarang ekspresi ketika keputusan dibacakan terhadapnya dan turut digari ketika meninggalkan mahkamah.
Minggu lalu, Tan marah kerana wartawan mengambil gambarnya di luar mahkamah.
Peguam ketika ditemui wartawan berkata beliau akan membuat rayuan terhadap keputusan itu.

No comments:

Post a Comment