Tuesday, 28 March 2017

Pemandu bas cuba elak haiwan didakwa sebabkan penumpang maut

Seorang pemandu bas ekspres mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret Jawi atas pertuduhan memandu secara berbahaya sehingga menyebabkan kematian seorang wanita, semalam.
Muhd Farizan Awang, 39, didakwa memandu dalam keadaan berbahaya sehingga menyebabkan kematian seorang wanita di Lebuhraya Utara Selatan, arah utara berdekatan susur keluar Bukit Tambun, di sini pada 4.20 pagi semalam.

Lelaki itu yang memakai kemeja T berwarna oren didakwa mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun serta denda RM5,000 hingga RM20,000 selain lesen memandu digantung.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Afiq Nazri Zaharinan menawarkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin, manakala tertuduh yang tidak diwakili peguam memohon jaminan terhadapnya dikurangkan atas alasan perlu menyara 3 anak dan isteri yang tidak bekerja.

Majistret Shamshol Azwa Martadza kemudian membenarkan Muhd Farizan diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dan syarat tambahan lesen memandu tertuduh digantung sehingga kes tersebut selesai.
Mahkamah menetapkan 4 Mei ini untuk sebutan semula kes bagi tertuduh melantik peguam.