Politik Terkini

Friday, 7 April 2017

‘Ratib’ UMNO Tolak RUU 355 Sekadar Polemik Untuk Kepentingan Politik – Ustaz Reeza

KUALA LUMPUR, 4 April – Bekas Aktivis Pas, Ustaz Mohd Reeza Kamarudin menempelak sesetengah pihak khususnya parti-parti di dalam gabungan Pakatan Harapan terutamanya PAN, PPBM dan PKR sambil melontarkan persoalan apakah mereka bersedia menyokong usul Rang Undang-Undang (RUU) Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355 jika Pas membentangkannya kelak di Parlimen.
Soal beliau lagi apakah mereka hanya gah menimbulkan polemik berterusan mengenai soal tersebut sedangkan di peringkat awal lagi pelbagai kenyataan sinis dilontarkan terhadap UMNO dan Barisan Nasional (BN).
“Rasanya awal-awal lagi keputusan mereka ada yang samar-samar dan ada juga yang secara jelas mengenai perkara berkenaan.
“Lebih menyedihkan ianya dipolemikkan untuk kepentingan politik masing-masing sedangka ianya adalah untuk memartabatkan Mahkamah Syariah”, katanya kepada UMNO-Online di sini, hari ini.
Sebenarnya berdasarkan kepada pemerhatian beliau keputusan yang dilakukan oleh kerajaan sebelum ini sememangnya dinanti-nantikan untuk mereka menjadikan ‘lauk’ demi kepentingan politik semata-mata.
“UMNO terus menjadi sasaran dengan pelagai tohmahan.
“Sedangkan RUU 355 sejak dari awal lagi ianya adalah ‘private bill’…kenapa UMNO diheret dalam soal berkenaan dan bukankah ianya masih berstatus ‘private bill’ dan hanya terpulang kepada Speaker Dewan Rakyat. Tidak ada yang pelik pun,” ujarnya.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini dilapor berkata Kerajaan tidak akan membentangkan pindaan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355 di Parlimen.
Katanya keputusan itu dicapai secara konsensus selaras dengan amalan dan dasar Barisan Nasional (BN) dan ia bermakna cadangan pindaan RUU 355 itu akan menjadi usul persendirian.
Ekoran itu, UMNO dan BN menjadi sasaran beberapa pihak yang mengaitkan isu berkenaan dengan pelbagai tohmahan termasuklah dianggap mainan politik UMNO.
Ustaz Reeza seterusnya menegaskan ‘ratib’ pihak pembangkang sekadar untuk memburukkan UMNO dan seolah-olah mereka sendiri tidak faham dan tidak jelas perkara yang sebenarnya.
Tegas beliau lagi sepertimana yang ditegaskan sebelum ini, usul RUU 355 akan mengikut prosedur biasa di parlimen dan pada waktu itu apabila dibentangkan kelak ianya akan terbuka kepada perbahasan.
“Jadi kat mana yang diperkatakan segala tohmahan terhadap UMNO hari ini. RUU tersebut bukannya dibuang terus atau sebaliknya.
“Bukankah jelas ianya sekadar dipolemikkan dan sama-samalah kita berdoa yang terbaik nanti,” katanya.-MediaUMNO

0 Comments:

Post a Comment