Wednesday, 12 April 2017

Tanah Taman Manggis: Rumput Semakin Subur, Nilai Semakin Tinggi, Syabas DAP


Harga awal jualan tanah negeri Taman Manggis di sepanjang jalan utama pada tahun 2010 adalah RM11.6 juta atau RM269 setiap kaki persegi – dipercayai sudah di bawah nilai pasaran ketika itu.

Pada RM269 sekaki persegi, tanah komersial ini di sepanjang jalan utama dan menghadap Tune Hotel malah lebih murah sedikit berbanding banglo bawah harga pasaran tanpa kolam renang Lim Guan Eng.

Tanah itu dijual kepada bos lebih 20 tahun Cik Phang Li Koon, yang didakwa bersama-sama dengan Lim Guan Eng skandal rasuah banglo bawah harga pasaran tersebut.

Pada RM500 setiap kaki persegi, tanah Taman Manggis akan bernilai RM21.5 juta.

Pada RM860 setiap kaki persegi, yang merupakan harga sekeping tanah yang pertama kerajaan negeri berikan kepada kontraktor terowong untuk kajian kebolehlaksanaan mereka yang meragukan, tanah ini adalah bernilai RM37 juta.

Pada RM1,000 setiap kaki persegi, tanah itu akan bernilai RM43 juta.

Saya tertanya-tanya mengapa Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak pernah membatalkan perjanjian konsesi awal dan mengambil semula tanah itu?

Mungkin Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak lagi mahu membina sebuah “Medical Tourism Facility that will bring jobs and tourists to Penang” yang moden tetapi mahu membela rumput sebaliknya?

Dari kedua-dua gambar, saya mesti mengatakan bahawa Kerajaan DAP Pulau Pinang telah melakukan usaha yang baik untuk membela rumput kerana ia kelihatan begitu hijau dan subur sekarang.


No comments:

Post a Comment