Tuesday, 2 May 2017

Saman malu Mat Sabu ke atas Ketua Pengarang Kumpulan Utusan ditolak

PULAU PINANG:  Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak kes saman malu yang dikemukakan bekas Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu terhadap Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak dan syarikat penerbitan akhbar itu dengan kos RM70,000.

Hakim Datuk Seri Zakaria Sam membacakan keputusan itu setelah mendapati ketiga-tiga artikel yang dikeluarkan akhbar Utusan Malaysia berhubung ucapan Mohamad atau Mat Sabu tentang serangan Bukit Kepong dan pejuang kemerdekaan pada 21 Ogos 2011, tidak berunsur fitnah.

Pada prosiding itu, Zakaria berkata, ucapan dibuat Mat Sabu yang kini Presiden Amanah tentang Bukit Kepong dan pejuang kemerdekaan sebenar yang menyerang diketuai Mat Indera tidak boleh dibuat tanpa mendapat kritikan.

“Mahkamah mendapati keterangan pakar sejarah bahawa Mat Indera (yang dinyatakan dalam ucapan Mat Sabu) merupakan pemimpin Melayu Parti Komunis Malaya.

“Kecaman yang dihadapi plaintif (Mat Sabu) berpunca daripada ucapannya sendiri dan defendan (Aziz dan Kumpulan Utusan) berjaya dengan pembelaan justifikasi komen berpatutan,” katanya di sini hari ini.

Kedua-dua defendan diwakili peguam Wan Azmir Wan Majid dan Nor Hazira Abu Haiyan manakala Mat Sabu tidak hadir ke mahkamah pada prosiding pagi tadi.

Mat Sabu didakwa memfitnah anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan komunis di Balai Polis Bukit Kepong, Muar pada 23 Februari 1950 dengan membuat tohmahan yang boleh merosakkan nama baik.

Beliau didakwa melakukan perbuatan itu dalam ceramahnya di Pusat Asuhan Tadika Islam (Pasti) Al Fahmi, Markas Tarbiyah PAS Padang Menora, Tasek Gelugor dekat sini pada 21 Ogos 2011.

No comments:

Post a Comment