Thursday, 15 June 2017

Berapa Banyak & Ke Mana Pergi Kutipan Penalti Perumahan Mampu Milik?

Kerajaan DAP Pulau Pinang telah menyatakan banyak kali bahawa keuntungan hasil daripada penjualan tanah dan aset negeri telah pergi ke dana perumahan mampu milik RM500 juta yang dibentuk pada tahun 2011.
Kita juga tahu bahawa projek perumahan mampu milik pertama yang Kerajaan DAP Pulau Pinang hanya akan siap tahun depan 2018 – sepuluh tahun selepas DAP mengambil alih Pulau Pinang.
Pada masa yang sama sejak tahun 2008, peraturan perumahan Pulau Pinang menetapkan pemaju perlu membina 45 rumah mampu milik untuk setiap 150 unit rumah biasa di kawasan bandar. Di kawasan luar bandar, 30 unit rumah mampu milik perlu dibina bagi setiap 100 unit rumah biasa.
Walau bagaimanapun, DAP telah membenarkan pemaju untuk membayar penalti RM120,000 seunit bagi pemaju dari Pulau Pinang dan RM180,000 seunit untuk pemaju bukan dari Pulau Pinang jika mereka tidak memenuhi garis panduan ini.
Penalti sebagai ganti bina rumah mampu milik ini tidak dibenarkan di bawah Kerajaan BN sebelum ini.
Penalti ini ditetapkan untuk meningkat kepada RM150,000 dan RM300,000 seunit menjelang akhir tahun.
Pengkritik berkata, penalti ini meningkatkan kos untuk pemaju dan dengan itu harga rumah di Pulau Pinang dalam segmen pasaran pertengahan dan atasan juga meningkat manakala menafikan hak rakyat miskin untuk bekalan rumah mampu milik.
Penalti ini sepatutnya pergi ke dana perumahan mampu milik, yang DAP telah kata datang daripada jualan tanah dan aset negeri.
Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak pernah mengisytiharkan berapa banyak mereka telah kumpulkan daripada penalti ini tetapi dijangka jumlah yang besar kerana banyak projek hartanah mewah di Pulau Pinang yang menonjol nampaknya tidak mempunyai sebarang komponen perumahan mampu milik.
Jadi, bagaimana boleh pembiayaan untuk RM500 juta dana perumahan mampu milik mereka datang dari kedua-dua penjualan tanah dan aset negeri juga pada masa yang sama datang daripada penalti pemaju kerana tidak membina rumah mampu milik?
Ke mana wang itu pergi?
Untuk membiayai peningkatan 500% dalam perbelanjaan operasi tahunan Kerajaan Negeri di samping meningkatkan harga hartanah bagi pasaran unit pertengahan dan atasan?

No comments:

Post a Comment