Sunday, 4 June 2017

Dasar Bumi Hangus DAP Di Pulau Pinang

lim guan eng DAP Gadaikan Negeri Pulau Pinang Dengan Pinjaman Tanpa Had Dari China


Perbelanjaan Tahunan Negeri meningkat 500%. Sehingga RM609 juta rizab negeri digunakan untuk menyelamatkan PDC. Tanah dan aset dijual dengan banyak. Penjualan yang terakhir telah dilakukan dengan tergesa-gesa tanpa tender. Sehinggakan EXCO Pulau Pinang sendiri berkata tiada tanah berharga lagi yang tinggal untuk dijual.
Sebahagian besar Komtar telah diswastakan kepada syarikat swasta sehingga 65 tahun. Tapak bersejarah tertua di Pulau Pinang, Fort Cornwallis diswastakan kepada syarikat swasta sehingga 45 tahun.
Bukit-bukit dibotakkan.
Harga projek PTMP meningkat daripada RM27 bilion kepada RM46 bilion seperti yang disahkan oleh EXCO Pulau Pinang – dengan mengatakan bahawa mereka perlu meminjam dari bank-bank untuk membayar perbezaan itu.
Pada masa lalu, adalah mudah untuk Lim Guan Eng menjual RM1 bilion tanah bagi mendapatkan pembiayaan. Sekarang beliau tidak boleh dan mahu meminjam RM1 bilion dari China.
Projek ini adalah RM46 bilion. Anda hanya meminjam RM1 bilion?
RM1 bilion hanya cukup untuk anda membayar TIGA laporan kajian meragukan bernilai RM305 juta.
Dan sebab mengapa meminjam RM1 bilion adalah untuk kemudiannya memberi pinjaman kepada syarikat swasta untuk projek mereka?
Bunyi seperti dasar bumi hangus pada saya.
Nota: Dasar bumi hangus ialah strategi ketenteraan dengan melakukan pemusnahan segala yang mungkin berguna kepada musuh (seperti bangunan, barang-barang, sumber asli dan lain-lain) ketika mengundurkan diri, ketika musuh mara melalui kawasan tersebut.
Oleh Lim Sian See / Wakeup Malaya

No comments:

Post a Comment