Thursday, 15 June 2017

FGV tidak memiliki tanah FELDA

  • FGV tidak memiliki tanah FELDA
  • FGV adalah syarikat disenarai awam maka sahamnya terbuka untuk dibeli
  • Namun jika dibeli sekalipun, ia bukan pegangan terbesar yang boleh kawal syarikat
  • Serangan pembangkang akan menyebabkan saham FGV terus menyusut
Satu lagi penipuan propaganda datang dari pembangkang dengan mendakwa tiga syarikat dari China akan membeli FGV sama seperti Proton dan Lotus.
Mereka juga berbohong dengan mendakwa kononnya tanah-tanah makcik Felda akan dimiliki China.
Ini semua pembohongan!
Sebelum itu, adalah penting untuk kita membezakan antara Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) dengan FGV.
Kedua-duanya adalah dua syarikat berbeza tetapi FELDA memiliki 34 peratus saham dalam FGV. Tugas FGV adalah mengurus perladangan. Ia juga membeli tandan buah dari peneroka, memprosesnya sebelum menjual minyak sawit mentah ke pasaran.
PROTON BUKAN MILIK KERAJAAN LAGI
Pertama sekali, syarikat FGV adalah berbeza dari Proton kerana penjualan Proton yang sudah dimiliki syarikat persendirian, DRB-Hicom dan tidak lagi disenaraikan di bursa saham sejak 2011 sebagaimana dinasihatkan Tun Dr Mahathir Mohamad, mengakibatkan pegangan saham kerajaan dalam Proton dibatalkan.
Penjualan saham dalam Proton kepada mana-mana pihak adalah keputusan mereka sebagai sebuah syarikat persendirian manakala kerajaan tidak lagi memiliki sebarang saham dalam Proton maka ia langsung tiada kaitan lagi dengan kerajaan.
FGV MEMILIKI TANAH FELDA?
Yang kedua, FGV TIDAK memiliki tanah FELDA. FGV menyewa 335,000 hektar tanah milik FELDA di bawah perjanjian pajakan tanah. FELDA memiliki 850,000 hektar tanah.
Oleh itu, tiada tanah FELDA akan dijual kepada China atau sesiapa pun kerana FGV tidak memiliki seinci tanah FELDA.
Selain dari pajakan tanah dari FELDA, sejak disenaraikan di bursa saham, FGV turut memiliki pelbagai syarikat perladangan dan tanah kelapa sawit.
Antara pembelian besar ialah pengambilalihan syarikat Pontian United Plantations Bhd pada RM1.2 bilion dan Asia Plantation Ltd (melalui Bursa Saham London) pada RM628 juta. Ia juga membelanjakan RM2.2 bilion bagi membeli baki 51 peratus saham dalam Felda Holdings Bhd dari Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd pada Oktober 2013. Belian terkini ialah tanah perladangan kelapa sawit seluas 836.1 hektar dari Golden Land Bhd pada RM655 juta, pada 2015.
Yang ketiga, FGV adalah syarikat tersenarai awam.
Apabila anda menyenaraikan sesebuah syarikat di pasaran saham, sesiapa boleh membeli saham dari pasaran saham termasuklah syarikat dari China (atau dari Perancis, India, Singapura, Amerika Syarikat atau sesiapa sahaja) ia tidak bermakna mereka boleh mengawal syarikat itu selagi pemegang saham terbesar namun syarikat tidak melepaskan pemilikan saham mereka.
Dr Mahathir menswastakan dan menyenarai di bursa saham syarikat seperti Lembaga Beras Negara menjadi BERNAS, pembekal tenaga, Lembaga Letrik Negara kepada Tenaga Nasional, lapangan terbang (Malaysia Airports Holdings Berhad), POS Malaysia, syarikat telekomunikasi Telekom kepada Axiata dan banyak lagi.
Akhirnya, banyak daripada saham syarikat ini dimiliki oleh warga asing yang melabur dan membeli saham dari pasaran saham.
Jika syarikat China berminat untuk membeli saham, mereka akan membelinya dari pasaran saham dan ini akan melonjakkan harga saham FGV. Namun mereka tetap tidak akan menjadi pemegang saham terbesar, sama seperti MAHB, Telekom, Tenaga Nasional, POS Malaysia dan lain lain.
Memang benar ada laporan media dua bulan lalu yang mengatakan terdapat tiga syarikat China berminat untuk membeli pegangan saham secara strategik dalam FGV. Syarikat utama yang dinamakan ialah sebuah syarikat bernama COFCO.

COFCO adalah syarikat terbesar di China yang terlibat dalam sektor pemprosesan makanan, pengeluaran dan perdagangan. Perniagaan mereka memerlukan penggunaan bahan mentah seperti minyak sawit bagi menghasilkan bahan makanan.
Bagi menghasilkan bahan makanan menggunakan minyak boleh dimakan, COFCO boleh menggunakan minyak sawit atau menggantikannya dengan minyak lain seperti dari sumber kacang soya atau dari lemak haiwan.
Jika mereka mengambil saham secara strategik dalam FGV, kepentingan COFCO adalah untuk menjamin perbekalan bahan mentah perniagaan huluan.
Ini sebenarnya baik untuk FGV kerana ia adalah satu jaminan pelanggan yang tidak akan bertukar dari minyak sawit kepada minyak lain atau membeli minyak sawit dari Indonesia atau negara lain.
Bayangkan jika masa depan yang lebih terjamin dan stabil bagi peneroka dan penanam kelapa sawit di mana minyak sawit Malaysia menjadi sebahagian dari pengeluaran produk makanan dan dijual syarikat China bagi memenuhi keperluan penduduk seramai 1.4 bilion orang. Ia juga bermakna harga yang lebih stabil bagi minyak sawit dan pelanggan yang lebih terjamin.
Bagaimanapun itu hanya spekulasi dan tiada petunjuk lanjutan yang COFCO akan meneruskan minat mereka itu.
Jika pihak pembangkang benar-benar berjuang untuk negara, mereka tidak akan berterusan menyerang FGV dan memberi ruang kepada harga saham FGV untuk terus meningkat, sebagaimana yang telah disahkan oleh orang kuat DAP, Hew Kuan Yew yang berulangkali mengakui dia menyebabkan harga saham Lynas jatuh dengan membuat serangan tanpa henti terhadap syarikat itu.
Jika harga saham FGV lebih rendah, ia akan membuatkan sahamnya lebih mudah dibeli oleh syarikat asing.
Bagaimanapun, pihak pembangkang seperti parti Pribumi hanya berminat untuk mengambil kesempatan ke atas orang kampung dengan mencetuskan kebimbangan dan mensabotaj ekonomi kita dengan memulakan pembohongan dan menyebarkannya melalui pesanan Whatsapp.
Kita tak seharusnya terperangkap dengan pembohongan itu.
Ditulis oleh Lim Sian See

0 Comments:

Post a Comment