Thursday, 1 June 2017

NGO P.Pinang gesa SPRM siasat transaksi penjualan tanah Guan Eng


1 JUN: Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Negeri Pulau Pinang hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung Kontroversi penjualan tanah awam di Lebuh Raya Peel oleh Kerajaan DAP.
Menurut Presiden Persatuan Cinta Malaysia (PCM) Datuk Huan Cheng Guan, laporan tersebut adalah mengambil kira juga tanah lain yang telah dijual oleh Kerajaan Negeri sejak Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri pada tahun 2008.
“Tanah Peel Avenue yang sepatutnya diuruskan melalui tender terbuka sudah menjadi projek rundingan terus (Direct Nego) sedangkan konsep tender terbuka ini dahulunya merupakan teras kepada urus tabir Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng dalam mengendalikan projek-projek negeri dan merupakan sebahagian dari konsep Competency, Accountability dan Transparency (C.A.T).
“Hari ini perkara tersebut hanya tinggal satu ungkapan hipokrasi sahaja. Saya juga amat hairan, kecewa dan terkejut apabila Tanah Peel Avenue yang bernilai ratusan juta ini di jual secara rashia kepada syarikat luar negara,” katanya kepada BNBBC.my portal pada Khamis.
Jelas beliau lagi, disebabkan projek rundingan terus ini didapati rakyat Pulau Pinang telah rugi hampir RM30.28 Juta secara kasar didalam penjualan tanah Peel Avenue.
Mengenai kategori Kegunaan Tanah, Syarat Nyata dan Sekatan Kepentingan pula ia tidak pasti sama ada dinyatakan dalam perjanjian jual beli ataupun tidak kerana perkara itu sepatutnya wajib dinyatakan sebelum tindakan jual beli dilakukan.
“Untuk itu dari tarikh penilaian 3 Sept 2015 hingga 19 Dis 2018 Kerajaan Negeri tidak mengenakan sebarang faedah yang sepatutnya dikenakan terhadap harga tanah tersebut. Faedah yang sepatutnya dikenakan adalah RM126 Juta x 8%pa x 3 Tahun = Jumlah Kerugian RM30.28 Juta.
“Persoalanya kenapa Kerajaan Negeri membiarkan kerugian ini daripada berlaku? Apakah pihak yang membuat keputusan ada hubungan dengan Ahli Lembaga Island Hospital ?
“Kami juga ingin tahu berapa banyak pula peningkatan kepadatan pembangunan jika termasuk perintah pembangunan di waktu pra kelulusan? Kerajaan Negeri harus jawab dan telus dalam perkara ini,” ujarnya lagi.
Oleh sebab itu pihaknya menggesa supaya SPRM menyiasat sehingga ke lubang cacing skandal penjualan tanahn tanpa tender Tanah Peel Avenue ini dan memastikan mereka yang melanggar undang – undang  diambil tindakan yang sewajarnya.
“Dalam hal ini, saya telah mencabar Lim Guan Eng dimana didalam cabaran itu, secara jelas telah saya memberi tempoh satu minggu kepada Lim Guan Eng untuk tampil kehadapan bagi mendedahkan secara terperinci dan telus berkenaan dengan Perjanjian Jual Beli tanah di Peel Avenue dan jika tidak pihak saya akan membuat laporan bagi membolehkan SPRM menyiasat pekara ini.
“Jadi dengan kehadiran saya bersama NGO yang lain pada hari ini dipejabat SPRM , maka kami berharap pihak SPRM dapat mengambil tindakan yang adil dan sewajar nya dalam isu ini kerana ianya melibatkan rakyat Pulau Pinang,” tegasnya.

No comments:

Post a Comment