Friday, 9 June 2017

Penjualan Tanah RM1 Sekaki Persegi Oleh Kerajaan BN Pulau Pinang? Ini Faktanya


Baru-baru ini, Ketua Menteri Pulau Pinang telah dikecam kerana menjual tanah tanpa tender terbuka dan juga untuk meningkatkan perbelanjaan operasi tahunan Kerajaan Negeri Pulau Pinang sehingga 500% yang menakjubkan sejak tahun 2008, yang kebanyakannya hasil penjualan tanah dan aset negeri – sehingga tiada lagi yang tinggal.
Sebagai menjawab, Ketua Menteri terus mengulangi pembohongan buat beratus kalinya mengatakan bahawa BN menjual 36 kali lebih banyak tanah dan mendapat hasil wang yang kurang, yang sudah tentu tidak benar.
Pada masa ini, kebanyakan orang akan telah melihat jadual berikut beberapa kali daripada Lim Guan Eng:
Kebanyakan tanah ini telah “dijual” berdekad yang lalu apabila harga di tanah besar murah. Malah, ia bukan tanah pun. Kebanyakannya adalah hak penambakan tanah.
Tetapi hari ini, mari kita memberi tumpuan kepada item 1 Tanjung Pinang di mana 980 ekar tanah telah kononnya “dijual” untuk RM1 sekaki persegi di bawah Kerajaan BN Pulau Pinang sebelumnya – mendapat hanya RM42.7 juta.
Ini adalah satu tuduhan yang serius – “menjual” tanah negeri untuk hanya RM1 sekaki persegi.
Tetapi di sini adalah fakta-faktanya:
Ini bukannya jualan tanah pun tetapi perjanjian konsesi 30 tahun penambakan tanah yang diberikan pada 1992 oleh Kerajaan BN negeri ketika itu kepada usahasama yang 60% dimiliki oleh agensi negeri Koperasi Gabungan Negeri Pulau Pinang (KGN) dan 40% dimiliki oleh perbadanan 100% milik kerajaan negeri Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC).
Tidak ada seinci tanah Pulau Pinang pun dijual. Selain itu, konsesi telah dianugerahkan oleh Kerajaan BN Pulau Pinang kepada 100% agensi-agensi kerajaan.
Demi kepentingan tidak mencapai modal untuk menebus semula tanah itu, perkongsian KGN-PDC kemudiannya membentuk sebuah syarikat usaha sama dikenali sebagai Tanjung Pinang Development Sdn Bhd (TPD), dengan sebuah syarikat yang dipanggil Permaijana Ribu (M) Sdn. Bhd. (PR).
Permaijana Ribu (PR) dimiliki 72% oleh UEM, 18% oleh Mechmar Corp dan 10% oleh Yayasan Bumiputera Pulau Pinang.
Pada peringkat ini, projek ini telah menjadi 70% milik PR dan 30% milik KGN-PDC – dengan KGN-PDC mendapat lebih 30% pegangan saham secara percuma manakala PR terpaksa menanggung kos saham dan sebahagian besar perbelanjaan penambakan.
Selepas UEM jatuh ke dalam kesulitan yang disebabkan oleh krisis kewangan Asia, ia menjual pegangannya kepada sebuah syarikat swasta dipanggil Bridgecrest Resources Sdn Bhd (Bridgecrest).
Oleh itu pemilikan efektif projek tersebut adalah seperti berikut:
Nota: Selama beberapa tahun, terdapat pelbagai perubahan dalam pegangan saham kerana sebahagian daripada pemegang saham menjual pegangan mereka. Setakat hari ini, projek itu kini 78.2% dimiliki oleh Eastern & Oriental Bhd yang disenaraikan, yang mana Sime Darby adalah pemegang saham utama dan 21.2% dimiliki oleh Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC).
Seperti yang anda boleh lihat, sepenuhnya 37% daripada apa yang kononnya dipanggil “jualan” RM1 sekaki persegi adalah dimiliki oleh syarikat milik negeri yang telah mendapat manfaat dengan mendapat saham percuma dan suntikan modal oleh syarikat-syarikat swasta yang bekerjasama dengan mereka.
Ini juga bermakna bahawa apabila tanah itu ditebus guna sepenuhnya, agensi-agensi kerajaan negeri ini akan memiliki pegangan efektif 37% daripada tanah tebus guna itu.
Tunggu, ada lagi!
Di bawah syarat-syarat perjanjian itu, selain daripada 37% yang dimiliki oleh agensi-agensi kerajaan negeri, peratusan tertentu daripada tanah yang ditambak perlu diserahkan kembali kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang secara langsung.
Di bawah fasa 1 penambakan (dipanggil STP1), yang berakhir pada tahun 2006, sejumlah 240 ekar tanah telah ditebus guna.
Dan daripada jumlah 240 ekar tanah ini, 47 ekar tanah telah diserahkan kembali kepada Kerajaan Negeri secara percuma.
Di bawah fasa 2 (dipanggil STP2), baki 760 ekar tanah akan ditambak – yang mana 191 ekar akan diserahkan semula kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang percuma.
Kerajaan DAP Pulau Pinang telah menggunakan 110 ekar daripada jumlah 237 ekar itu untuk membayar projek Terowong Pulau Pinang bernilai RM6.34 bilion – yang menjadikan nilai seluruh tanah yang diserahkan kembali secara percuma kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang menjadi sekurang-kurangnya RM14 bilion.
Ringkasnya, bukan sahaja ini bukan penjualan tanah RM1 sekaki persegi oleh Kerajaan BN Pulau Pinang sebelum ini, tetapi rakyat Pulau Pinang turut mendapat manfaat daripada yang berikut:
1) Agensi-agensi negeri memiliki 37% daripada tanah yang ditambak untuk kedua-dua fasa dengan nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM21 bilion
2) Kerajaan Negeri Pulau Pinang mendapat tanah bernilai secara kasarnya RM14 bilion yang diserahkan kembali secara percuma kepada mereka.
Jadi, YAB Lim Guan Eng: Bagaimana anda boleh memanggil ini penjualan tanah RM1 sekaki persegi?
Bagaimana anda boleh mengatakan jumlah hasil jualan tanah seluas 980 ekar ini hanya RM42.7 juta?
Malah bagaimana anda boleh mengatakan ini adalah penjualan tanah?
Kerana pembohongan berulang anda, ramai rakyat Pulau Pinang mempunyai persepsi yang salah bahawa Kerajaan BN Pulau Pinang sebelum ini telah menjual tanah pada harga RM1 sekaki persegi kepada sebuah syarikat swasta.
Betapa pembohongnya anda ini. Satu pembohongan yang anda telah berulang kali sebut sepanjang beberapa tahun yang lalu untuk mewajarkan jualan luar biasa tanah dan aset negeri oleh anda yang bernilai puluhan bilion.
Oleh Lim Sian See /Wake Up Malaya

No comments:

Post a Comment