Saturday, 10 June 2017

Turki bersedia hantar tentera, pesawat pejuang pertahan Qatar

Presiden Reccep Tayyip Erdogan meluluskan undang-undang membenarkan negara itu menghantar tenteranya ke Qatar, petanda sokongan untuk negara Teluk itu yang kini berdepan kempen jiran Arab untuk menyisihkannya.

Parlimen Turki mempercepatkan pembentangan rang undang-undang itu pada Rabu sebelum mendapat kelulusan segera Erdogan. Ia kemudian digazetkan hari ini, melengkapkan proses menggubal undang-undang

Arab Saudi, UAE, Bahrain dan Mesir merupakan antara negara yang memutuskan hubungan dengan Doha pada Isnin, atas alasan ia menyokong kumpulan militan Islam dan juga musuh ketat Saudi iaitu Iran, tuduhan yang ditolak Qatar.

Qatar semalam berikrar akan melawan serangan diplomatik ke atasnya dan tidak akan berkompromi dengan dasar luarnya.

Akhbar Hurriyet dari Turki berkata tentera negara itu sudah pun dihantar ke sebuah pengkalan di Doha dan akan disusuli dengan pesawat pejuang dan kapal perang.

Rombongan Turki juga dijangka ke Qatar dalam beberapa hari akan datang.
Erdogan turut meluluskan satu lagi perjanjian antara Turki dan Qatar berkenaan latihan bersama.
Erdogan yang sekian lama cuba menjadi orang tengah di rantau Asia Barat berkata menyisihkan Qatar tidak akan menyelesaikan masalah, sambil menambah Ankara akan melakukan apa sahaja menamatkan krisis.

Kedua-dua Turki dan Qatar mempunyai hubungan baik dengan negara Teluk di samping turut menyokong Ikhwanul Muslimun, kumpulan politik yang dimusuhi Arab Saudi dan Mesir.

No comments:

Post a Comment