Monday, 17 July 2017

Faiz ulangi sepakan bebas luar biasa, ketepi tanggapan ‘kerana nasib’

Pemain bola sepak Pulau Pinang, Mohd Faiz Subri, yang merangkul Anugerah Puskas Fifa 2016 untuk jaringan gol paling cantik, membuktikan kejayaan itu bukan kerana ‘nasib’ apabila melakukan 1 lagi kejutan hebat malam tadi.

Tendangan bebas menyebabkan orang ramai di Stadium Hang Jebat, Melaka terpegun dengan kekaguman beliau sebaik sahaja bola melengkung ke arah sudut kiri atas tiang gawang sebelum melonjak ke arah rakan sepasukannya S Kumaahran yang menyempurnakan sebagai gol.
Permainan berakhir dengan Pulau Pinang, pasukan pengunjung, menewaskan Melaka United 3-2 dalam perlawanan Liga Super.

Ketika dihubungi hari ini, Faiz, 30, kelihaan tenang dengan pencapaian terkini beliau yang turut menular di media sosial.

“Saya memfokus untuk mencari gol apabila saya membuat sepakan,” katanya yang mengambil tendangan kira-kira 40 meter dari gawang.

Penyerang itu menambah, beliau menyasarkan untuk melakukan lengkungan dan telah berlatih dengan rapi untuk tujuan tersebut.

Ditanya sama ada beliau merasakan telah membuktikan bakatnya selepas beberapa pihak yang menganggap gol kemenangannya tahun lalu sebagai “bertuah”, Faiz berkata: “Ia terpulang kepada orang ramai dan peminat untuk mengulas apa yang mereka mahu.”

“Bagi saya, perasaan peribadi saya tidak penting. Apa yang penting ialah kami memastikan kemenangan untuk pasukan kami semalam” katanya.

Klip video sepakan percuma 16 Februari tahun lalu yang dimuat naik ke laman Youtube rasmi Fifa telah memperolehi lebih 4 juta tontonan manakala muat naik lain di Internet dan pelbagai platform media sosial juga telah menarik ribuan tontonan.

Gol yang dijaringkan semasa perlawanan Liga Super di Stadium Bandaraya George Town diundi sebagai gol terbaik oleh badan bola sepak dunia.

Penyerang Pulau Pinang itu menerima anugerah tersebut hasil keunikan sepakan percuma tersebut pada majlis gilang-gemilang di Zurich pada 9 Januari lalu.

Faiz juga mencipta sejarah sebagai pemain Asia pertama dikurniakan anugerah sempena nama legenda bola sepak Hungary, Ferenc Puskas, yang menikmati kejayaan hebat bersama pasukan Real Madrid pada 1950-an dan 60-an serta bersama pasukan kebangsaan negara beliau.

Beliau mengetepikan 2 lagi finalis, Johnath Marlone Azevedo da Silva dari Brazil dan pemain wanita Venezuela, Daniuska Rodriguez untuk meraih anugerah yang julung kali dimenangi pemain Portugal, Cristiano Ronaldo pada 2009.

Beliau turut melihat hakikat menjadi pemain Asia pertama menggondol Anugerah Puskas sebagai pencapaian terbaik dalam karier bola sepaknya.

Beliau menegaskan jaringan gol yang dilakukannya itu bukan sekadar nasib tetapi hasil latihan yang dilakukan hampir setiap hari.

Faiz seterusnya berkata kejayaan itu merupakan pembakar semangat sempena tahun baharu untuk terus memperbaiki prestasi dan mencapai kecemerlangan pada masa depan.

No comments:

Post a comment