Thursday, 13 July 2017

Pemberian Duit Kopi di Sempadan Thailand diberhentikan

Pesuruhjaya Polis Imigresen Natthathorn Prohsunthorn (tengah) mengumumkan polisinya di persimpangan sempadan Sadao di wilayah Songkhla pada hari Selasa.

SONGKHLA - Ketua Polis Imigresen telah mengarahkan tamat menerima duit kopi ringgit di persimpangan sempadan Sadao, mengakhiri tradisi selama 20 tahun apabila tiba dari Malaysia.

Enam pegawai imigresen dipindahkan dari pusat pemeriksaan sempadan selatan yang sedang menunggu siasatan.

Pesuruhjaya Polis Imigresen Natthathorn Prohsunthorn tiba di sempadan melintas pada hari Selasa berikutan laporan bahwa pengunjung dari Malaysia harus memasukkan dua ringgit, sekitar 16 baht, dalam pasportnya sebelum menyampaikan dokumen kepada pegawai imigrasi untuk setem.

Beliau memberitahu orang bawahan supaya tidak mengambil duit kopi dan berjanji untuk menghukum mereka yang menentang perintahnya.

Beliau berkata bayaran itu sah jika pengunjung tiba di luar waktu kerja rasmi, antara jam 6 pagi hingga 9 pagi dan antara pukul 6 petang hingga 11 malam. Kementerian Dalam Negeri menetapkan kadar untuk membayar lebih masa pegawai pada waktu tersebut.

Peraturan pembayaran tambahan kekal kecuali kementerian mengubahnya, katanya. Walau bagaimanapun, sesetengah pegawai menuntut pembayaran walaupun semasa waktu pejabat rasmi.

Tanda peringatan besar telah didirikan di pusat pemeriksaan: "Tiada bayaran dikenakan ketika melewati sempadan ini pada waktu pejabat".

Enam pegawai imigresen dipindahkan dari sempadan sempadan Sadao ke Biro Imigresen 6 Songkhla sementara menunggu siasatan ke atas masalah duit kopi. Sesetengah pegawai meminta pemindahan sendiri.

Menurut sumber, duit kopi dimasukkan ke dalam pasport orang Thai dan Malaysia yang memasuki Thailand dari Malaysia melalui Sadao adalah amalan biasa selama dua dekad. Ia menjadi tradisi di kalangan pelancong yang kerap termasuk orang Thai yang bekerja di Malaysia. Kadar untuk setem visa satu bulan berjumlah 10 ringgit atau kira-kira 79 baht.

Sekurang-kurangnya 5,000 orang memasuki Sadao setiap hari, duit kopi berjumlah 80,000-100,000 baht setiap hari.

Sumber : The Bangkok Post

No comments:

Post a comment