Tuesday, 22 August 2017

DAP tiada dasar jelas tadbir Pulau Pinang

- Kerajaan DAP Pulau Pi­nang diselar kerana tidak mempunyai dasar yang jelas dalam mentadbir negeri ini sejak sembilan tahun lalu.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri, Teng Chang Yeow berkata, perkara berkenaan dapat dilihat berdasarkan pelbagai isu yang menyelubungi pentadbiran kerajaan negeri sehingga membangkitkan pelbagai persoalan dalam kalangan rakyat.


Secara sinis, ujar Chang Yeow, DAP hanya mempunyai satu dasar yang sangat berkesan iaitu me­nuding jari kepada pihak lain terutamanya BN apabila timbul isu.

“Ketika BN mentadbir dahulu, saya tidak nafikan wujud pelbagai masalah namun kerajaan negeri ketika itu tidak salahkan pihak lain sebaliknya kita berusaha mencari jalan penyelesaian.

“Saya ingin memberi contoh, satu ketika dahulu, masalah penjaja haram begitu serius di negeri ini terutamanya kawasan pusat bandar, namun kita bertegas mahu mengubah lokasi perniagaan mereka supaya lebih tersusun, namun ketika itu dibantah keras oleh DAP,” katanya.

Beliau berucap merasmikan Konvensyen myPPP negeri di sini semalam yang turut dihadiri Pre­siden myPPP, Tan Sri M. Kayveas.

Mengulas lanjut, Chang Yeow berkata, sikap tuding jari DAP itu masih berterusan pada hari ini apabila menyalahkan BN berhubung isu serbuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap sebuah kilang haram di Kampung Sungai Lembu, Penanti baru-baru ini.

“Sekarang mereka mempunyai kuasa, jadi laksanakan tugas kerana rakyat memberi mandat,” katanya.

Sementara itu, Chang Yeow berkata, BN negeri melahirkan keyakinan terhadap myPPP untuk membantu mendekati pengundi di negeri ini.

“Saya tahu myPPP mempunyai kekuatan di Nibong Tebal, Jelutong dan Bayan Baru malah mempunyai cawang­an di kesemua 13 Parlimen di negeri ini, jadi ki­ta kukuhkan kerjasama,” katanya.
No comments:

Post a comment