Thursday, 10 August 2017

Jepun Cipta Formula Ais Krim Lambat Cair Tanpa SengajaPenyelidik dari Pusat Penyelidikan Perkembangan Bioterapi di Kanazawa, Jepun telah menemui satu formula baru tanpa sengaja. Dengan formula tersebut, masalah aiskrim cepat cair dapat diatasi dengan menggunakan polifenol yang terdapat dalam buah strawberi. Hasilnya, aiskrim tidak cair selama berjam-jam lamanya walaupun dalam keadaan cuaca panas.
Penemuan unik itu dikatakan dicetuskan oleh seorang chef pastri yang diminta untuk mencipta manisan baru dengan menggunakan polifenol oleh pusat penyelidikan berkenaan.

Hasil daripada ciptaan manisan baru itu, chef tersebut telah membuktikan yang polifenol tidak sesuai untuk manisan sebaliknya ia merupakan bahan untuk menjadikan aiskrim tahan lebih lama sekaligus mengurangkan kadar pencairan."Cecair polifenol mempunyai ciri-ciri yang menyebabkan air dan minyak sukar dipisahkan,” kata Tomihisa Ota, pensyarah di Universiti Kanazawa.

Takeshi Toyodo yang juga presiden pusat penyelidikan berkenaan mengesahkan bentuk aiskrim dapat dikekalkan walaupun terdedah dengan udara panas dari pengering rambut.
Seorang wartawan Jepun, Asashi Shimbun yang telahpun membuat kajian sendiri dengan mendedahkan aiskrim kepada haba pada suhu kira-kira 28 darjah celsius dan mendapati bentuk aiskrim itu masih kekal seperti lima minit sebelumnya.

Dengan penemuan baru ini, Pusat Penyelidikan Perkembangan Bioterapi itu membuat keputusan untuk menjual aiskrim tersebut di kedai Kanazawa Ice dan bercadang untuk menambah cawangan di Tokyo dan Osaka.

sumber: mynewshub

No comments:

Post a comment