Friday, 18 August 2017

Kerajaan jamin bina rumah golongan sederhana, rendah

GEORGETOWN: Datuk Seri Najib Razak memberi jaminan kerajaan akan untuk terus menyediakan rumah mampu milik bagi golongan berpendapatan sederhana dan rendah di seluruh negara.

 Perdana Menteri berkata, komitmen kerajaan menerusi Dasar Transformasi Kesejahteraan Bumiputera yang diperkenal sebelum ini bertujuan memastikan keupayaan pemilikan ekuiti oleh golongan itu adalah tinggi.

 "Tanah adalah aset yang sangat bernilai dan soal pembangunan ini bukan hanya daripada sudut ekonomi saja, tetapi ia juga terangkum dalam konsep kesejahteraan.

 "Pemilikan hartanah adalah salah satu yang terkandung dalam Dasar Transformasi Kesejahteraan Bumiputera dan ia amat tepat sekali dengan kemahuan kita untuk membantu menyediakan rumah mampu milik," katanya. Beliau berkata demikian ketika ketika berucap pada Majlis Lawatan Projek Perumahan Casa Anggun di sini, hari ini.

Projek yang dibangunkan oleh agensi kerajaan Pusat, JKP Sdn Bhd itu mempunyai 340 unit dan dijangka siap sepenuhnya pada awal tahun hadapan. Dijual pada harga permulaan RM342,000 seunit iaitu 20 peratus lebih rendah daripada harga pasaran, rumah kos sederhana rendah itu habis dijual dalam tempoh dua hari.-BH

No comments:

Post a comment