Saturday, 12 August 2017

Pembangkang cerdik VS Pembangkang Bangang!


Contoh PEMBANGKANG YANG CERDIK, VS PEMBANGKANG YANG BANGANG (seperti Pakatan, DAP, Keadilan).


tujuan nota kecil ini ditulis adalah buat pengajaran kepada kita semua agar jangan terikut-ikut dengan politaikus pembangkang di malaysia ini yang kuat membangkang sampai jadi bangang.
------------------------
topik untuk membangkang; projek ECRL
Contoh membangkang yang cerdik;
- berkempen supaya kebajikan semua perkerja termasuk kebajikan pekerja pekerja asing yang membina ECRL terbela dengan gaji yang layak
- berkempen supaya anak anak tempatan di sepanjang trek ECRL mendapat peluang pekerjaan yang berproduktiviti tinggi. (pekerja kolar biru yang membina trek ECRL merupakan pekerja yang produktif, jauh lebih produktif daripada pengarah-pengarah drama Astro yang menjahanamkan budaya dan minda)
- berkempen agar alam sekitar terpelihara dan pembinaan ECRL memberi impak minima pada biodiversiti alam
- berkempen agar kemudahan disediakan secukupnya untuk orang kurang upaya, warga emas dan anak kecil di semua stesen-stesen ECRL
- berkempen supaya kerajaan memberi tambang percuma kepada semua orang kurang upaya, warga emas dan kanak-kanak.
-mempersoal dan menghentam kerajaan kenapa tidak menambahkan jarangan pengangkutan awam yang maju, berteknologi tinggi dan efisyen ke Sabah dan Sarawak juga.
- Tidak mahu tanah tanah berdekatan stesen dispekulasi oleh spekulator hartanah ataupun pemaju, ini kerana tanah itu naik harga bukan hasil daripada titik peluh para spekulator, tapi hanya kerana lokasinya kebetulan berada berdekatan stesen ECRL yang dibina oleh pemerintah untuk rakyat. Maka satu mekanisme perlu diwujudkan untuk memastikan keuntungan daripada lonjakan nilai hartanah itu akan dapat dinikmati oleh semua penduduk, bukan hanya segelintir spekulator.
dll perkara yang difikir progressif.
---------------------
Contoh membangkang sampai jadi bangang tertiarap;
- projek ECRL akan menyebabkan negara tergadai pada China
-ECRL adalah berkaitan neo-imperialisme China
-ECRL adalah debt trap dari China
-ECRL akan menyebabkan negara bankrupt
-ECRL akan menyebabkan anak cucu kita terpaksa bayar hutang berpuluh-puluh-puluh-puluh-puluh-ratus tahun dan jadi hamba China (tapi jangan takut kerana kita adalah Bani Tho Mim yang akan diselamatkan Imam Mahdi kelak).
-ECRL sangat mahal dan ada lagi mode pengangkutan yang lebih murah iaitu kayoh sampan ikut sungai pahang dan sungai kelantan, mode pengangkutan yang murah ini orang melayu dulu sudah ada teknologi, kita perlu hidupkan balik teknologi membina sampan yang dilupakan kerana anak anak muda lebih cenderung belajar engineering.
- berdasarkan kalkulasi simple arimethik, tambang ECRL kena jadi RM5000 sehala untuk bayar balik hutang pada China
-Cuber tengok Sri Lanka dan Tnzania, dan Gohead Gostan yang dah kena debt trap dengan China
-ECRL akan memudahkan gadis-gadis kampung lari ke kota.
-Stesen ECRL akan menjadi tempat beromen anak-anak muda kampung dan meruntuhkan moral remaja.
- CHINA KOMUNIS, ini adalah agenda Parti Komunis China untuk menunjukkan kebaikan ideologi komunis dan menyebarkan ideologi komunis marxisme-leninisme di Malaysia,

Oleh : Anas TTKM

No comments:

Post a comment