Tuesday, 29 August 2017

Saya hanya laksanakan tugas – Norlela Ariffin

Tekanan berterusan yang dite­rima daripada ‘pihak tertentu’ kerana membangkitkan isu kilang haram di Kampung Sungai Lembu, di sini menyebabkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti, Dr. Norlela Ariffin tampil mempertahankan dirinya.Melalui video secara langsung di Facebooknya, wa­kil rakyat PKR itu menimbulkan pertanyaan adakah beliau akan dihukum kerana membangkitkan masalah rakyat di kawasan berkenaan.


Dalam masa sama, Norlela menegaskan isu kilang ha­ram di kawasannya itu telah dibangkitkan oleh beliau sejak dua tahun lalu tidak bermotifkan politik.

“Saya dipilih pengundi di Penanti untuk mewakili mereka dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN). Oleh itu, tindakan saya adalah kerana tanggungjawab ber­kenaan dan adakah disebabkan itu, saya akan dihukum?” katanya.

Sebelum ini, Norlela me­ngakui beliau menerima la­yanan ‘tidak sewajarnya’ daripada rakan-rakan ADUN DAP dan PKR selepas melahirkan rasa bersyukur susulan serbuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di kilang berkenaan yang turut menyaksikan Exco Kerajaan DAP Pulau Pinang, Phee Boon Poh direman untuk membantu siasatan.

Mengulas lanjut, Norlela berkata, beliau sudah berkali-kali menjelaskan isu kilang haram tersebut dibangkitkan dalam sidang DUN dan dibawa ke pengetahuan Maj­lis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) kerana beliau menerima adu­an daripada penduduk setempat.

Menurut beliau, isu berke­naan telah ‘melarat’ apabila rakan-rakan ADUN berpendapat beliau tidak seharusnya berjuang untuk masalah ber­kenaan.

“Jadi, apa guna dipilih menjadi wakil rakyat jika tidak melaksanakan tugas?” katanya.

Dalam masa sama, beliau menegaskan, isu berkenaan tidak harus dilihat sebagai perkauman hanya kerana pemilik kilang itu berbangsa Cina.

“Penduduk kampung yang mengadu kepada saya semua­nya berketurunan Cina. Jadi tidak benar jika mengatakan saya sebagai seorang yang berbangsa Melayu menentang kilang milik orang Cina,” katanya.No comments:

Post a Comment