Sunday, 10 September 2017

71 mangsa banjir Nibong Tebal di pindahkan ke pusat pemindahan

71 mangsa banjir Nibong Tebal di pindahkan ke pusat pemindahan
Dalam kejadian petang Sabtu, lebih 20 buah rumah di Kampung Sg Baung dan Kampung Lima ditenggelami banjir susulan hujan lebat dan limpahan air sungai. - Gambar hiasan
NIBONG TEBAL: Seramai 71 penduduk ditempatkan di Pusat Pemindahan Banjir Di Dewan Serbaguna Jawi di sini selepas kediaman mereka di 12 kawasan di sekitar Sungai Bakap dan Nibong Tebal dilanda banjir sejak petang semalam.

Menurut  Jurucakap Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)  kesemua yang dipindahkan terdiri daripada 50 orang dewasa dan 21 kanak- kanak.

Antara kampung terjejas ialah Kampung Sungai Baung, Kampung Lima, Taman Sg Duri Permai, Taman Sg Duri Indah, Kampung Sethu, Kampung Titi Hitam, Kampung Pengkalan, Kampung Masjid Baru, Kampung Permatang Ara dan Kampung Pulau.

Sehingga jam 1 pagi tadi,  jumlah mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan masih kekal seramai 71 orang.

Dalam kejadian petang Sabtu,  lebih 20 buah rumah di Kampung Sg Baung dan Kampung Lima ditenggelami banjir susulan hujan lebat dan limpahan air sungai.

Jalan utama yang menghubungkan kampung berkenaan dan ke Relau, Kedah juga ditutup kerana ditenggelami banjir .

Anggota bomba yang membuat pemantauan mendapati banjir dipercayai berpunca dari air limpahan sungai berdekatan.

Seramai 12 anggota dari Balai Bomba Sungai Bakap bergegas ke lokasi untuk usaha menyelamat dan memindahkan mangsa ke tempat yang selamat.

No comments:

Post a Comment