Thursday, 14 September 2017

Hukuman Penjara 18 Bulan Rafizi Tetap Hukuman Rasmi Sehingga Hari Ini

Kalau tuan empunya badan lupa, elok diingatkan bahawa hukuman penjara 18 bulan yang dikenakan ke atas Naib Preside PKR, Rafizi Ramli sebelum ini oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 14 November 2016 adalah satu hukuman rasmi dan masih kekal sehingga hari ini kerana rayuannya mengenepikan sabitan dan hukuman di Mahkamah Tinggi gagal.

Sabitan ke atas Rafizi juga sabitan rasmi kerana beliau melanggar Akta Rahsia Rasmi 1972 kerana beliau sudah didapati melanggar peruntukan undang-undang di bawah akta berkenaan.

Dia didapati bersalah kerana memiliki dan mendedahkan laporan pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Mac lepas.

Hakim rasmi yang menjatuhkan hukuman itu kepada Rafizi ialah Hakim Zulqarnain Hassan dan memerintahkan hukuman dijalankan serentak tapi peguam Rafizi minta tangguh kerana tunggu proses rayuan selesai.

Pada 23 Ogos 2017 iaitu satu tarikh rasmi, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak rayuan Rafizi yang juga Ahli Parlimen PKR Pandan, berhubung hukuman penjara itu kerana mendedahkan satu halaman laporan berkenaan.

Hakim ketika itu Datuk Azman Abdullah bagaimanapun membenarkan rayuan Rafizi untuk mengetepikan sabitan dan hukuman untuk pertuduhan memiliki dokumen berkenaan.

Pada prosiding rayuan, peguam bela Rafizi, Gobind Singh Deo memohon mahkamah menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara kerana menunggu keputusan rayuan peringkat akhir di Mahkamah Rayuan.

Sekiranya gagal di Mahkamah Rayuan, Rafizi akan hilang kelayakan sebagai ahli Parlimen kerana berdasarkan Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan seseorang ahli Parlimen boleh dilucutkan kelayakannya jika dijatuhi hukuman penjara lebih daripada setahun atau didenda lebih daripada RM2,000.

Jika gagal juga, secara rasminya Rafizi akan masuk ke dalam penjara.

No comments:

Post a comment