Thursday, 7 September 2017

Nilai Penduduk Kampung Sungai Lembu Hanyalah RM10,000 & Sebakul Durian

Tidak semua perkara boleh dibeli dengan wang ringgit, terutamanya di dalam soal kesihatan serta keselamatan manusia. Tetapi mungkin bagi Ketua Menteri Pulau Pinang serta rakan-rakannya di dalam Pakatan Harapan, nyawa manusia serta keselamatan penduduk kampung hanya serendah RM10,000 sahaja.

Seluruh negara sudah maklum berkenaan isu penempatan kilang haram yang sangat berbahaya kepada penduduk setempat di perkampungan Sungai Lembu, Bukit Mertajam Pulau Pinang. Bukan sahaja manusia menjadi mangsa kepada kilang haram ini, tetapi alam sekitar juga turut menerima tempiasnya.

DAP dan juga Lim Guan Eng selaku pihak yang bertanggungjawab membiarkan kilang haram ini beroperasi, hanya pandai berdalih apabila pendedahan mengenai perkara ini terbongkar kepada rakyat. Mungkin bagi mereka, isu kilang haram bukanlah satu isu yang besar kerana ia hanya melibatkan penduduk luar bandar yang langsung tak membawa keuntungan kepada mereka.

lim guan eng phee boon poh Lebih Banyak Persoalan Daripada Jawapan Mengenai Operasi Kilang Haram
Tapi hakikatnya, isu kilang haram ini membuktikan bahawa kerajaan DAP yang ada di Pulau Pinang sangat tidak prihatin dan langsung tidak mempunyai keupayaan mentabir dengan baik. Jika alam sekitar dan juga soal keselamatan rakyat tidak dipedulikan hanya dengan alasan politik lapuk, jelaslah bahawa kerajaan DAP tak mampu menggalas tanggungjawab rakyat.

Menariknya, selepas seluruh negara ‘bergegar’ dengan kontroversi kilang haram yang mengakibatkan ramai penduduk setempat disahkan menghidap kanser, berpusu-pusu pula pemimpin-pemimpin Pakatan termasuklah Lim Guan Eng sendiri ke kampung berkenaan kononnya untuk menunjukkan sikap prihatin. Semua ini tak lain hanya sandiwara mereka semata-mata.

Cukupkah hanya pergi bertanyakan khabar dan memberi alasan politik selepas membiarkan penduduk kampung berkenaan menderita selama hampir 10 tahun? Berbaloikah ‘sogokan’ berbakul durian dan cek bertulis RM10,000 selepas mengabaikan keselamatan dan alam sekitar di kawasan berkenaan sejak sekian lama?

Apa Jadi Dengan Janji Lim Guan Eng Untuk 'Jagakan' Kawasan Parlimen Wan Azizah?
Usaha ‘membeli jiwa’ oleh gerombolan pemimpin Pakatan yang dikepalai oleh Lim Guan Eng dan Wan Azizah ini bolehlah dianggap sebagai ‘rasuah politik’ terhadap rakyat. Jika isu kilang haram ini tidak dibangkitkan di dalam media seluruh negara, Lim Guan Eng dan Wan Azizah pasti langsung tak tahu dimana letaknya Kampung Sungai Lembu.

Usaha ‘menebus dosa’ oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan di Pulau Pinang ini nyata memualkan penduduk kampung. Yang hadir makan durian pun tak sampai 30 orang. Mungkin sudah sampai masanya pemimpin Pakatan yang berjiwa korup seperti mereka-mereka itu dilenyapkan dari carta politik negeri ini.

‘Dedak durian’ dan sekeping cek takkan mampu mengembalikan kesihatan penduduk dan juga kehijauan alam sekitar di kawasan perkampungan Sungai Lembu. Lim Guan Eng dan Wan Azizah perlu belajar sesuatu jika mereka disingkirkan oleh pengundi pada pilihanraya umum yang akan datang nanti.


Sumber: Utaranews

No comments:

Post a Comment