Monday, 25 September 2017

PAS Minta Mahathir Cermin Diri Dahulu, Siapa Yang Sentiasa U-TurnPAS mengingatkan Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa UMNO dianggap sebagai perompak dan penyamun oleh pembangkang semasa Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man turut mengingatkan sesiapa yang menentang perbuatan Mahathir ketika itu akan dikenakan tindakan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960.

“Sesiapa yang mempertikaikannya perlu berdepan dengan senjata yang bernama ISA yang sedia digunakan Tun dengan sewenang-wenangnya.

“Ketika Tun menjadi Perdana Menteri, pembangkang paling hebat ditekan, ditindas sehingga pelbagai tragedi berlaku. Royalti minyak Kelantan tidak diberi, malah royalti minyak Terengganu dijadikan wang ehsan,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

RM32 Bilion Sah Hilang Di Bawah Hidung Mahathir
Beliau berkata demikian sebagai membalas dakwaan Mahathir, PAS kini bekerjasama dengan UMNO yang kononnya merupakan parti penyamun dan perompak.

Mahathir meninggalkan UMNO tahun lalu gara-gara kepentingan peribadinya tidak dipenuhi Kerajaan Persekutuan dan menubuhkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Beliau kemudian dipancing DAP untuk menyertai Pakatan Harapan sebelum diangkat menjadi pengerusi gabungan parti pembangkang tersebut.

Selain DAP, Pakatan Harapan dianggotai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan parti serpihan PAS iaitu Parti Amanah Negara (PAN).

Mahathir Jadi Bahan Kecaman Dalam Forum Pembangkang
Akta ISA 1960 dimansuhkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak pada tahun 2011 selepas dua tahun beliau memegang jawatan Perdana Menteri.

Tuan Ibrahim berkata, di zaman Mahathir, semua Timbalan Perdana Menteri dipecat oleh Mahathir dengan pelbagai tuduhan hanya kerana mereka menentang rasuah, salah guna kuasa dan kronisme Mahathir waktu itu.

“Suka hatilah siapa yang ingin masuk gelanggang di kerusi-kerusi tradisi PAS untuk menjadikan ia peperangan tiga penjuru, itu hak demokrasi masing-masing.

“Kalau nak dituduh PAS perosak, lihatlah cermin dahulu siapa yang konsisten, siapa yang sentiasa U-turn,” katanya lagi.

No comments:

Post a comment