Monday, 9 October 2017

KKR belum terima laporan projek Terowong P.Pinang


9 OKT: Kementerian Kerja Raya belum menerima laporan projek terowong RM305 juta yang dijanjikan Kerajaan negeri Pulau Pinang 18 bulan lalu.
Menurut Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof, Ketua Menterinya Lim Guan Eng berkata laporan projek tersebut baharu 83 peratus siap dan berjanji untuk menghantar semua laporan itu hujung tahun lalu.
Namun jelas Fadillah pihaknya sehingga kini masih belum menerima sebarang laporan daripada kerajaan negeri Pulau Pinang itu.
“Pada bulan April tahun lepas, ketika Ketua Menteri Pulau Pinang berada di bawah pengawasan untuk projek Tunnel Pulau Pinang, beliau telah menulis kepada saya untuk meminta terowong itu ditukar menjadi jambatan.
“Saya memberitahunya bahawa kementerian kami tidak dapat meluluskan dan telah meminta mereka untuk menghantar kajian reka bentuk dan kelayakan mereka yang terperinci mengenai 3 jalan dan terowong yang membebankan mereka RM305 juta kepada saya dalam yuran perundingan sahaja.
“Pada masa itu, kami ingin tahu apa laporan yang bernilai RM305 juta seperti yang didasarkan pada pengalaman Kementerian kita, nampaknya sangat mahal,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.
Menurutnya lagi, kali terakhir pihak kementerian mengemas kini status projek tersebut adalah Mac 2017 dan dimaklumkan akan menghantar laporan tersebut pada enam bulan berikutnya.
Jelas Fadillah kelewatan itu adalah luar biasa dan jika mengikut prosiding biasa KKR akan dikenakan tindakan jika terdapat sebarang kelewatan seperti Projek Terowong itu.
“Sekiranya projek kementerian kami mengalami kelewatan atau mempunyai kebimbangan seperti projek mereka, kami akan berada di bawah kritikan hebat oleh pembangkang dengan banyak tuduhan rasuah atau kronisme, seperti tuduhan dan serangan mereka terhadap projek Hospital RM150 juta Sri Aman kami di Sarawak yang diumumkan pada masa yang sama tetapi telah mengalami beberapa kelewatan pembinaan – tetapi masih berada di landasan untuk siap sepenuhnya tahun depan,” ujarnya.


No comments:

Post a Comment