Monday, 23 October 2017

NGO-NGO Pulau Pinang juga tidak mempercayai siasatan kerajaan negeri Pulau Pinang terhadap tanah runtuh itu.Mereka juga menyedari bahawa kerajaan negeri akan menggunakan siasatan itu untuk memberi tumpuan kepada tapak pembinaan untuk memburu kontraktor sambil mengabaikan isu yang lebih luas iaitu sama ada kelulusan projek seperti itu pertama sekali harus diberikan, sama ada undang-undang telah dilanggar dan kecuaian jenayah di pihak kerajaan negeri telah berlaku.
Penang Forum, yang terdiri daripada 20 NGO, menegaskan bahawa "suruhanjaya siasatan" (CI) yang dicadangkan oleh negeri ke atas tanah runtuh Tanjung Bungah yang telah meragut 11 nyawa mesti mempunyai terma rujukan yang meluas.
Ahlinya, Meenakshi Raman berkata, NGO-NGO itu ragu-ragu mengenai suruhanjaya yang dicadangkan oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng kerana ia mungkin "tidak meluas" dan memberi tumpuan hanya kepada aspek keselamatan pekerja pembinaan di tapak pembinaan.
Ia berkata, terma-terma itu mesti membenarkan siasatan ke atas setiap individu yang berkaitan di semua peringkat, "dari atas ke bawah".
Sementara itu, saintis Kam Suan Pheng berkata insiden Tanjung Bungah itu hanya dapat dijangkakan apabila pembangunan berlaku di bukit yang curam itu.

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 23 Oktober 2017
----

No comments:

Post a comment