Thursday, 9 November 2017

#BanjirPulauPinang Peringatan Najib Tepat pada masa - Datuk Huan Cheng GuanPULAU PINANG 8 Nov. – Pelbagai pihak hari ini menyifatkan peringatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya Kerajaan DAP Pulau Pinang meneliti projek lereng bukit bagi mengelak sebarang bencana sebagai tepat pada masanya.

Malah, mereka turut menyifatkan peringatan itu kelegaaan besar buat penduduk negeri ini khususnya yang tinggal berdekatan kawasan bukit yang semakin bimbang dengan keselamatan mereka ekoran diancam risiko tanah runtuh serta banjir kilat.


Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM), Datuk Huan Cheng Guan berkata, bencana lebih besar ekoran penerokaan bukit tanpa kawalan bukan sesuatu yang mustahil boleh berlaku di negeri ini pada masa hadapan.

Ini kerana, katanya, perkara itu disaksikan sendiri beliau ketika membuat tinjauan di beberapa lokasi penerokaan bukit bagi tujuan pembangunan di negeri ini minggu lalu yang disifatkan sebagai sangat serius.

Malah, beliau melahirkan rasa hairan bagaimana sebahagian projek di kawasan lereng bukit yang dilihat sangat berisiko untuk runtuh diberi kelulusan pembangunan oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang.

“Saya sangat terkejut kerana ketika meninjau beberapa kawasan bukit yang diteroka di ne­geri ini baru-baru ini, kesan kemusnahan yang dapat dilihat sangat besar dan teruk.

“Saya juga tertanya-tanya adakah Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak melihat kesan kemusnahan bukit ini atau mereka tidak kisah kerana lebih memen­tingkan pemaju?” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam pada itu, Cheng Guan turut mendesak Kerajaan DAP Pulau Pinang memberi perhatian kepada suara kebimbangan rakyat dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang tidak henti-henti membangkitkan mengenai ancaman pembangunan di lereng bukit.

Menurut beliau, apa yang dibangkitkan penduduk dan NGO itu adalah suara kepayahan dan keperitan mereka terutama selepas berpuluh-puluh kali diancam banjir kilat yang merosakkan harta-benda sehingga menyukarkan hidup mereka.

“Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak lagi boleh terus hidup dalam penafian dan perlu me­ngakui pencerobohan bukit bagi memberi lalu kepada projek pembangunan turut menyebabkan kejadian banjir di pulau khusus­nya semakin buruk,” katanya.UTUSAN

No comments:

Post a Comment