Wednesday, 15 November 2017

Niat Baik Bantu Warga Emas Bertukar Tragedi, Gadis Dan Bapanya Melecur Teruk Disambar Api


Dua beranak yang cedera melecur akibat disambar api ketika membantu seorang warga emas di sebuah madrasah di Sungai Bakap, Pulau Pinang bulan lalu merayu bantuan orang ramai bagi menampung kos rawatan mereka.

Shahrin Muhamad, 68, dan anak perempuannya, Nurul Zulaikha, 18, yang juga penghuni di Madrasah Al Irshad Ashraf Al Watanih melecur pada muka, tangan dan kaki ketika membantu warga emas yang juga penghuni madrasah yang sama.

Mereka kini terlantar di Hospital Pulau Pinang sejak dikejarkan ke hospital pada hari kejadian, 30 Oktober lalu.

Sharin ketika berkongsi detik kejadian tersebut berkata, dia pada awalnya berniat mahu membantu memeriksa tong gas di madrasah tersebut selepas warga emas itu yang meminta tolongnya memberitahu bahawa terdapat bau gas yang kuat.

Tambahnya lagi, dia bersama-sama anak perempuannya kemudia memeriksa dapur pondok berkenaan sebelum bertindak menanggalkan hos gas untuk menghilangkan bau gas tersebut.

"Saya kemudian cuba memetik api dapur dan secara tiba-tiba api turut menyala dan menyambar saya dan juga anak kira-kira dalam masa seminit sebelum ia padam dengan sendiri.

"Mujurlah api tidak merebak ke kawasan lain dan hanya merebak kira-kira tiga meter di kawasan dapur itu," katanya lagi.

Sharin, isteri dan anaknya itu yang sebelum ini menetap di Kuala Lumpur berhijrah ke Pulau Pinang pada Disember lalu bagi memulakan kehidupan baru selain mahu mempelajari ilmu agama di madrasah berkenaan.

Bapa kepada enam orang anak ini kini memerlukan bantuan bagi membiayai kos perubatan dan pembedahan mereka di Hospital Pulau Pinang. Manakala anak perempuannya baru sahaja selesai menjalani pembedahan menampal kulit yang melecur semalam.

"Madrasah berkenaan juga memerlukan peruntukan bagi kerja pembaikan yang dapat memenuhi aspek keselamatan," katanya.

Sumber : BH Online

No comments:

Post a comment