Tuesday, 23 January 2018

Malaysia Di Barisan Depan Tangani Isu Seranta - Reezal Merican

KUALA LUMPUR - Malaysia sentiasa berada di barisan hadapan dalam menangani cabaran isu serantau melalui ASEAN yang kukuh, berjaya dan bersifat inklusif.

Timbalan Menteri Luar Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata  sebagai contoh, di arena kemanusiaan, Wisma Putra terus memberi bantuan dan sokongan kemanusiaan kepada pihak yang amat memerlukan bantuan dari seluruh dunia.

Beliau berkata demikian pada Majlis Graduasi Diploma Diplomasi 2017 di Kuala Lumpur

Pada majlis itu, 18 Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) menerima diploma masing-masing setelah mengikuti program enam bulan yang diwajibkan bagi pegawai baharu Kementerian Luar.

Program itu disusun bagi mempersiapkan dan melengkapkan peserta dengan kemahiran profesional serta sikap dan nilai yang betul untuk melaksanakan tugas mereka sebagai diplomat dengan berkesan.

Menyentuh tentang diplomat muda, Reezal berkata kementerian itu serius dalam melahirkan diplomat Malaysia yang bersifat holistik bagi meningkatkan lagi prestij negara ini sebagai 'kuasa pertengahan' di rantau ini.

Justeru, kata beliau, diplomat muda perlu dilengkapkan dengan kemahiran berkaitan serta peralatan terkini untuk membolehkan mereka berurusan secara berkesan dengan negara dan pemegang kepentingan lain.

Beliau berkata diplomat masa akan datang perlu fasih dan cekap tentang undang-undang antarabangsa, perdagangan, ekonomi dan bahasa asing untuk membolehkan mereka bergerak seiring dengan kepesatan perubahan masa.

((SUMBER: BERNAMA))

No comments:

Post a comment