Monday, 29 January 2018

Malaysia kaji semula beli barangan EU susulan sekatan sawit - Zahid Hamidi

BAGAN DATUK: Kerajaan akan mengkaji semula pembelian barangan daripada negara-negara anggota Kesatuan Eropah (EU) susulan cadangan blok ekonomi dan politik itu mengharamkan biobahan api berasaskan minyak sawit menjelang 2020, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan perdana menteri berkata, perkara itu diputuskan dalam mesyuarat Kabinet minggu lalu yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Sesebuah negara yang kita import peralatan perdagangannya, jika mereka mengambil keputusan memboikot minyak kelapa sawit, maka kerajaan kita juga akan menghentikan pembelian dari negara berkenaan.

“Mereka melakukan pelbagai usaha pemasaran supaya kita membeli barangan mereka, tetapi barangan kita (mereka) tidak mahu beli. Malaysia bukanlah negara yang boleh diperkotak-katikkan,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian Hello Komoditi Bagan Datuk semalam.

Menurut Zahid, jika diluluskan EU, cadangan itu boleh menjejaskan pendapatan kira-kira 500,000 pekebun kecil sawit di seluruh negara.


Malah, tegas beliau, keputusan itu boleh dianggap satu diskriminasi yang menjejaskan permintaan terhadap minyak sawit sebagai antara penyumbang eksport produk berasaskan komoditi terbesar dengan nilai RM71.5 bilion pada tahun lepas.

Timbalan perdana menteri turut memberi jaminan kerajaan akan mengambil langkah sewajarnya untuk memastikan masa depan sektor minyak sawit Malaysia terpelihara.

“Sektor komoditi minyak sawit merupakan tulang belakang utama yang mana sektor ini bukan sahaja menyumbang dari segi meningkatkan pendapatan negara, bahkan merupakan salah satu kegiatan ekonomi rakyat.

“Kerajaan telah memberi perhatian khusus kepada kemajuan sektor pekebun kecil sawit supaya pengeluaran hasil serta produktiviti buah sawit yang berkualiti dapat ditingkatkan dan seterusnya menambah pendapatan pekebun kecil,” katanya.

Beliau mengulas resolusi Parlimen EU pada 17 Januari lepas menerusi Arahan Tenaga Boleh Diperbaharui yang mensyaratkan hanya minyak sawit dihasilkan secara lestari boleh diimport ke pasaran negara anggota blok itu selepas 2020.
No comments:

Post a comment