Wednesday, 17 January 2018

Mengapa Kerajaan Pulau Pinang Begitu Melindungi Pemaju Ini? – Eric See ToTulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 16 Januari 2018

Pembayaran RM209 juta yang telah dibuat kepada syarikat Special Purpose Vehicle (SPV) Terowong Pulau Pinang untuk kajian perundingan untuk 3 jalan itu terdiri daripada dua kawasan tanah kerajaan.

Bayaran pertama adalah plot tanah negeri tepi pantai bernilai RM135 juta dan dipindahkan ke SPV pada 17 Februari 2015.

SPV kemudiannya membuat usahasama dengan sebuah syarikat tersenarai untuk membangunkan tanah ini pada asas 60-40 dengan SPV memegang 40% kepentingan. Usahasama (JV) itu adalah untuk pembangunan sebuah projek kondominium mewah yang terdiri daripada dua blok bangunan 40 tingkat berjumlah 572 unit kondo di mana setiap unit berharga RM1,200 per kaki persegi dan ke atas.

Nilai pembangunan kasar projek kondo ini telah dilaporkan berjumlah RM800 juta.

JV itu kemudiannya membuat permohonan kepada Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) untuk mendapatkan kebenaran merancang pada 9 Mac 2015. Bahagian perancangan MBPP kemudian memberikan kelulusannya dalam masa 8 hari walaupun tempoh kelulusan mengikut piawaian (Piagam) adalah 108 hari.

Ia telah dikira bahawa kelulusan yang diberikan juga telah meningkatkan kepadatan pembangunan kepada 156 unit setiap ekar daripada had 30 unit per ekar yang sebelum ini telah berkuat kuasa di kawasan itu beberapa tahun lalu.

Pemeriksaan di tapak projek kondominium mewah itu menunjukkan bahawa pembinaan telah pun bermula – walaupun tidak ada satu pun daripada 3 lebuh raya yang dirancang telah memulakan pembinaan – kelewatan sekurang-kurangnya 3 1/2 tahun.

Projek kondo itu kini menghadapi beberapa kelewatan kerana lebih daripada 100 penduduk di kawasan tersebut telah membuat aduan bahawa MBPP salah dalam meluluskan projek berkepadatan tinggi di kawasan kediaman itu.

Penduduk telah berjaya mendapatkan perintah penggantungan pelaksanaan (stay order) dari Lembaga Rayuan Negeri Pulau Pinang, yang telah memutuskan memihak kepada mereka.

Bagaimanapun, dalam satu tindakan mengejut, MBPP kemudiannya merayu bagi pihak pemaju menentang lembaga Rayuan Negeri Pulau Pinang mereka sendiri. MBPP kalah rayuan itu pada April 2016 dan terpaksa membayar kos kepada lembaga rayuan dan penduduk.

Ia adalah satu situasi yang memalukan di mana kerajaan negeri melalui MBPP telah membuat rayuan bagi pihak pemaju menentang lembaga rayuan kerajaan negeri sendiri dan kalah rayuan itu. Pada dasarnya kerajaan negeri terpaksa membayar kerajaan negeri untuk kos itu.

Persoalannya ialah mengapa Kerajaan Pulau Pinang begitu melindungi pemaju ini?

http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/penang-board-chides-council-for-appealing-against-condo-project-orders-it-t

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo

SUMBER

No comments:

Post a comment