Wednesday, 17 January 2018

Tengku Abdullah kesal Mahfuz bandingkan Sultan Pahang dan Dr M

KUANTAN: Pemangku Raja Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah kesal dengan tindakan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar yang didakwa menghina dan memperlekehkan Sultan Pahang dalam ceramah politiknya.

“Saya tidak mahu bercakap banyak tetapi kalau kita dengar dan lihat percakapannya sudah melanggar tatatertib bagi seorang yang muda sedikit daripada ayah saya.

“Sebagai orang Melayu, kita diasuh menghormati orang lebih tua, tambah-tambah lagi orang ini seorang raja… jadi janganlah tidak bertempat,” katanya kepada pemberita selepas melawat mangsa kebakaran di perkampungan Sungai Isap 2 hari ini.

Semalam, Gabungan Anak Daerah-Daerah Pahang membuat laporan polis terhadap Mahfuz, berhubung kli video ceramahnya minit yang tular di laman media sosial.


Dalam ceramah tersebut, Mahfuz antara lain mengulas kewajaran Tun Dr Mahathir Mohamad berusia 92 tahun dipilih sebagai calon perdana menteri dan membandingkannya dengan Sultan Ahmad Shah yang kekal menjadi Sultan Pahang walaupun sedang gering.

Tengku Abdullah turut menyentuh penularan rakaman video Sultan Ahmad Shah yang didakwa dirakam pada ulang tahun keputeraannya sehingga menjadi tontonan umum.

Katanya, yang lebih membuatkan baginda tersinggung ialah perbuatan itu dilakukan oleh mereka yang dipercayai dari dalam Istana sendiri menyebabkan baginda mahu tindakan diambil terhadap individu tersebut.

“Saya tidak mahu bercakap banyak mengenainya (Mahfuz dan penularan video). Saya percaya kertas siasatan sudah dibuka kerana banyak laporan polis dibuat oleh badan bukan kerajaan (NGO). Saya serahkan kepada pihak berkuasa,” kata baginda.

No comments:

Post a comment