Sunday, 21 January 2018

#TerowongPulauPinang Mungkin konsesi tol ‘Terhebat’ di dunia.


1. Satu lagi perkara dalam projek Terowong Pulau Pinang yang meragukan adalah perjanjian konsesi tol yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang kepada SPV Terowong yang membenarkan SPV untuk mengutip tol selama 30 tahun.

2. Dalam perjanjian konsesi tol biasa, syarikat konsesi perlu membiayai pembinaan projek infrastruktur dengan sendirinya dan kemudian mengutip tol untuk mendapatkan semula pelaburannya dan membuat keuntungan.

3. Walau bagaimanapun dalam kes Perjanjian Terowong Pulau Pinang, Kerajaan Pulau Pinang telah membayar SPV sepenuhnya untuk kos pembinaan Terowong tetapi mereka masih membenarkan syarikat itu mengutip tol selama 30 tahun – yang akan menjadikan perjanjian tol paling berat sebelah ini dalam dunia

4. SPV akan mampu menghasilkan wang dari pembinaan Terowong, membuat wang dengan membangunkan tanah bernilai tinggi di pinggir laut negeri yang diberikan sebagai bayaran dan membuat lebih banyak wang melalui kutipan tol selama 30 tahun.

5. Pada dasarnya – membuat wang, membuat lebih banyak wang dan membuat lebih banyak wang.

6. Mengetepikan janji Pakatan bahawa mereka menentang tol, Ketua Menteri Pulau Pinang menjawab mengapa SPV masih dibenarkan mengutip tol selama 30 tahun walaupun dibayar sepenuhnya untuk membina terowong itu adalah satu misteri.

7. “Dia berkata jika tidak ada caj tol, semua orang akan menggunakan terowong itu bukannya dua jambatan Pulau Pinang, di mana tol dikutip.

8. “Kerajaan Persekutuan akan jadi marah jika kita tidak mengutip tol, kita akan dituduh mensabotaj jambatan dan mungkin dibawa ke mahkamah.”

9. Jika anda fikir Lim Guan Eng bergurau, ini adalah alasan rasminya yang ditulis dalam surat terbukanya kepada Persatuan Pengguna Pulau Pinang.

http://www.malaysiakini.com/letters/224533

10. Ini samalah seperti mengatakan bahawa Hospital Swasta berhak untuk mendakwa sebuah hospital Awam kerana memberi rawatan percuma.

11. Tiada apa-apa untuk menghentikan kerajaan daripada memberikan alternatif yang lebih murah atau bebas daripada jalan yang dikenakan tol sedia ada. Alasan Ketua Menteri Pulau Pinang tidak masuk akal sama sekali.

12. Pada awal tahun 2016 di bawah tekanan hebat dari Pengarah BNSC, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan, Ketua Menteri Pulau Pinang kemudian berkata mereka akan mempertimbangkan menggantikan Terowong kepada jambatan tanpa tol.

13. Walau bagaimanapun, usaha ini adalah tidak sepenuh hati kerana beliau hanya menulis surat 2 muka surat kepada Menteri Kerja Raya “memohon untuk kelulusan” tanpa sebarang dokumen sokongan dan enggan mengemukakan apa-apa dokumen sokongan walaupun berulang kali diminta lebih daripada 1 1/2 tahun .

Sumber:
Eric See-To

No comments:

Post a comment