Wednesday, 7 February 2018

Maklumat salah dan berita palsu adalah ancaman kepada demokrasi - Salleh Said Keruak

Tulisan asal oleh:
Salleh Said Keruak, Blog Salleh Said Keruak, 7 Februari 2018

Para pemimpin Pakatan Harapan mencadangkan bahawa undang-undang baru yang dicadangkan untuk membendung penyalahgunaan kebebasan bersuara dan berita palsu itu sebenarnya bertujuan untuk menyembunyikan kebenaran. Malah dunia barat juga mula mengkaji semula kebebasan bersuara dan kini menganggap maklumat salah dan berita palsu sebagai bukan kebebasan bersuara tetapi sebagai ancaman kepada demokrasi. Britain, kubu demokrasi dan kebebasan bersuara, berpendapat bahawa orang ramai menyalahgunakan kebebasan bersuara dan sedang mempertimbangkan undang-undang baru untuk memerangi masalah ini.

Demokrasi dan kebebasan bersuara perlu dilindungi daripada maklumat yang salah dan berita palsu. Oleh itu, kita perlu menegakkan kesuciannya dengan menangani penyalahgunaan kebebasan bersuara oleh mereka yang menyebarkan maklumat salah dan berita palsu.

Akhir-akhir ini kita melihat peningkatan dalam berita palsu. Dan undang-undang anti berita palsu baru akan dikuatkuasakan ke atas semua dan tidak terhad kepada politik sahaja. Jika apa yang sedang disebarkan bukanlah berita palsu maka kenapa perlu dibimbangkan? Undang-undang itu adalah untuk melindungi mangsa berita palsu yang harus diberikan keadilan juga.

Link asal artikel:
https://sskeruak.blogspot.my/2018/02/disinformation-and-fake-news-is-threat_7.html

No comments:

Post a comment