Wednesday, 14 March 2018

Tindakan Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak berperikemanusiaan, Peniaga ‘dihalau’ tanpa diberi pampasan

BUTTERWORTH 21 Mac - Kerajaan DAP Pulau Pinang didesak supaya lebih prihatin dengan nasib peniaga di Rumah Hijau Mak Mandin di sini apabila gerai mereka dirobohkan tanpa sebarang pampasan.

Ini kerana peniaga terbabit mendakwa, Ahli Dewan Undang­an Negeri (ADUN) Bagan Jermal, Lim Hock Seng dan ADUN Sungai Puyu, Phee Boo Poh hanya menabur janji kosong untuk mem­bela nasib mereka.


Menurut peniaga, Hock Seng pernah berjanji kepada penduduk yang Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dan Pejabat Daerah dan Tanah Seberang Perai Utara (PDT SPU) hanya akan meroboh gerai kosong di kawasan itu.

Namun dakwa mereka, MPSP mengeluarkan notis agar peniaga mengosongkan kawasan itu dalam masa 14 hari yang ber­­a­­k­hir semalam atas alasan kawasan itu terlibat dengan pembesaran jalan.

Bagi seorang peniaga, Zainal Abidin Abdul Rahman, 53, dia menyifatkan tindakan merobohkan gerai itu adalah tindakan tidak berperikemanusiaan kerana mereka ‘dihalau’ tanpa sebarang pampasan biarpun telah berniaga di situ lebih 20 tahun.

“Pada mulanya ketika masalah ini diajukan kepada Hock Seng, beliau mendakwa hanya akan robohkan gerai yang tidak beroperasi dan biarkan lapan daripada 14 peniaga untuk terus berniaga.

“Tapi tiba-tiba kami dapat notis daripada MPSP yang memaklumkan semua gerai di sini akan dirobohkan dan kami diminta berpindah tanpa diberi ganti rugi atau tapak baharu,” katanya ketika mengadakan bantahan aman di kawasan itu hari ini.

Rasa tidak puas hati turut disuarakan Mohd. Nadir Abdullah, 60, yang telah berniaga di kawasan itu sejak lebih 25 tahun lalu dan dipaksa berpindah tanpa dijanjikan lokasi perniagaan baharu.

Jelasnya Ketua Menteri, Lim Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan juga bersikap lepas tangan terhadap nasib mereka, malah langsung tidak melayan permohonan peniaga agar membantu mereka.

“Kami sedia berpindah sekiranya benar kawasan ini terlibat dengan pembesaran jalan, tetapi berilah ganti rugi kepada kami yang berniaga lama di sini dan hilang punca pendapatan.

“Di kawasan ini ada dewan serbaguna milik penduduk Rumah Hijau tapi diserahkan kepada sebuah pertubuhan bukan kerajaan untuk aktiviti mereka sedangkan kami yang mencari rezeki di sini merempat,” katanya. SUMBER

No comments:

Post a comment