Friday, 20 April 2018

#ECRL - Kos pengangkutan lebih rendah - harga boleh dikurangkan dan lebih banyak produk boleh dijual.


ianya juga boleh membuka lebih banyak peluang ekonomi termasuk pelancongan, komoditi.
bayangkan kapal perdagangan dari negara luar akan terus ke Pelabuhan Kuantan dan kemudian diedar ke terengganu dan Pelabuhan Klang melalui jalan darat ( ECRL) tanpa melalui Negara Singapura
80% kapal minyak ke Asia Timur lalu Selat Melaka. Selain Panama Canal dan Suez di Mesir, Selat Melaka adalah laluan laut yang penting di dunia.
Hari ini kapal kapal ini banyak berlabuh di Singapura dengan kos seliaan yang tinggi. Jika ECRL siap, semua kontena ini boleh dilabuhkan di Pelabuhan Klang dan diambil semula di Pelabuhan Kuantan atau Pelabuhan baru di Tumpat.
Siapa yang untung bila jadi begini? Orang apa yang ramai hidup di Tumpat dan Kuantan dan akan dapat beribu peluang kerja bila ECRL siap? Orang bangsa mana?
Jadi, pihak mana yang dengki dan mungkin sanggup melabur berbillion kepada pihak yang sanggup serang dan batalkan ECRL ini agar kepentingan mereka terpelihara.
Azmin sudah sabotaj ECRL di Selangor, Husam juga dan Mahathir. Mereka ini bercakap bagi pihak siapa sebenarnya. Dalam mereka duk kata ECRL ini China hendak jajah la.. itu la...
Sebenarnya siapa yang menjajah mulut mereka untuk cakap begitu? Siapa?

No comments:

Post a comment