Thursday, 26 April 2018

KetidakPatuhan Undan-unadng Membawa Kemusnahan Alam di Pulau PinangKetidakpatuhan kepada undang-undang dan pelbagai peraturan yang ada menjadi punca kemusnahan alam termasuklah di negeri Pulau Pinang.

Hal ini dinyatakan oleh tiga orang ahli akademik dalam diskusi khas sempena Hari Bumi 2018 di sini malam tadi yang bertajuk Pembangunan Bandar untuk Kelestarian Masa Hadapan.

Menurut Pakar Rujuk Alam Sekitar dan pensyarah Pusat Pengajian Teknologi Industri Universiti Sains Malaysia (USM) Profesor Dr. Mohd Omar Bin Ab Kadir, keengganan pihak berkuasa termasuk kerajaan negeri untuk mendengar nasihat dan pandangan dari pelbagai pihak memburukkan keadaan ini seperti yang terjadi di negeri Pulau Pinang.

“Walau pun pelbagai peraturan ada untuk mengekang isu kemusnahan alam sekitar, penerokaan tanah cerun, pertanian yang tidak terkawal di atas bukit yang digondolkan, perumahan mewah, menambak laut yang mengancam pendapatan nelayan mahu pun alam dan pelbagai lagi kegiatan yang memberi kesan besar kepada masyarakat apabila berlaku tanah runtuh yang meragut nyawa, banjir kilat yang berulangkali dan pelbagai kemusnahan yang memberikan kesan kepada kehidupan sosial dan pembangunan ekonomi masyarakat,” kata Mohd. Omar.

Tegas beliau, adalah amat penting untuk mengambil langkah pencegahan demi masa hadapan negara dengan setiap orang menjadi mata dan telinga kepada pihak berkuasa kerana apa yang berlaku adalah melibatkan kita semua serta pada masa yang sama pihak berkuasa perlu mendengar rintihan dan suara masyarakat kerana merekalah yang sering terjejas teruk tatkala berlaku sesuatu bencana dan mala petaka alam.

Beliau yang lebih 30 tahun menjadi perunding dan melakukan audit alam sekitar terutamanya di Pulau Pinang, melahirkan kebimbangan dengan pengurusan alam sekitar yang tidak lestari di negeri Pulau Pinang seperti mana yang terjadi kebelakangan ini dengan mengambil iktibar kerosakan tanah tinggi Cameron Highland dan tragedi runtuhan Highland Towers Selangor pada 11 Disember 1993 yang mengorbankan 48 nyawa.

“Saya pernah membangkitkan isu kualiti alam sekitar tetapi tidak diambil serius yang akhirnya kita tahu berlaku banyak kejadian yang menjejaskan kehidupan apatah lagi bagi saya yang pernah kehilangan keluarga terdekat dalam tragedi Highland Towers,”kata Mohd. Omar.

Sementara itu, pakar penilai dan audit impak alam sekitar akibat pembangunan yang juga pensyarah Pusat Pengajian Pendidikan Jarak Jauh Profesor Dr. Nik Norulaini Binti Nik Ab Rahman berpendapat dari pengalaman beliau selama lebih 30 tahun membuat penilaian impak alam sekitar (EIA) penilaian kualiti alam sekitar dan pelbagai peraturan yang ada, namun kelemahan dan penguatkuasaan dan pemantauan sering menjadi masalah kepada semua.

“Laporan EIA diluluskan dengan memberikan syarat-syarat yang perlu dipatuhi pihak pemaju dengan langkah-langkah kawalan serta perlu mematuhi Pengurusan Amalan Terbaik atau Best Management Practices - BMPs bagi langkah-langkah kawalan hakisan dan sedimen yang perlu disenarai dan diperincikan.

“Soal yang penting ialah siapakah yang memantau dan memastikan pemaju projek mematuhi kesemua syarat, jika tidak patuhi adakah langkah yang sewajarnya diambil oleh pihak berkuasa ke atas pemaju serta yang utama, berapa banyakkah projek yang tidak membuat EIA sebelum pembangunan dan mengapa terjadi sedemikian,” tegas Nik Norulaini .

Sementara itu Pengarah Pusat Kajian Kekestarian Global Dr. Suzyrman Sibli berpendapat, adalah penting semua pihak memainkan peranan dalam mengekang pembangunan yang tidak lestari yang sering membeti kesan kepada alam sekitar, ekonom8 dan sosial masyarakat apatah lagi melihat sendiri pelbagai mala petaka yang berlaku di negeri Pulau Pinang kebelakangan ini ternasuk banjir yang semakin kerap walau hanya setelah hujan begerapa jam, tanah runtuh yan* mengorbankan nyawa dan pengurusan sisa pepejal yang menjejaskan kualiti kesihatan masyarakat.

“Kita di USM beriltizam untuk menjayakan tema Hari Bumi 2018 berkisar sekitar menamatkan pencemaran plastik bermula dengan mengurangkan penggunaannya dan menghapuskan penggunaan straw di kafetaria untuk mengulangi kejayaan Kempen Keranda Putih (The White Coffin Campaign) pada tahun 2008 yang menghapuskan penggunaan polistrina di dalam kampus sekaligus memberi kesan kepada dasar yang berkaitan penggunaan polistrina dan plastik seluruh negara,”kata Suzyrman.

Lebih 300 orang pelajar dan wakil pertubuhan sukarela menghadiri program anjuran Majlis Perwakilan Pelajar USM, Sekretariat Kampus Sejahtera, Kelab Geografi dan Gabungan Anak-anak Pulau Pinang sempena Hari Bumi 2018 itu.

No comments:

Post a comment