Sunday, 8 April 2018

#ManifestoBN PRU-14 ‘Satu Untuk Semua, Semua Untuk Satu’- Datuk Mas Ermieyati
Manifesto Barisan Nasional pada kali ini merupakan manifesto yang inklusif merangkumi semua lapisan masyarakat bagi memastikan semua rakyat Malaysia mengecapi kehidupan yang lebih baik kerana setiap insan memainkan peranan penting dalam pembangunan negara walaupun seorang bayi. Kita tidak sekadar meletakkan manifesto populis yang hanya merangkumi sebahagian kelompok sahaja tetapi kita memastikan bahawa setiap lapisan dari kanak-kanak, anak muda, belia, malah warga emas bergerak sebagai satu organisma . Tiada siapa yang akan ditinggalkan kerana “satu untuk semua, dan semua untuk satu”.

Semangat kali ini memastikan kesatuan dan kemajuan rakyat Malaysia bergerak seiring dan sejalan. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada kepimpinan tertinggi Barisan Nasional yang telah menyusun satu manifesto yang “versatile” dan flexible kepada semua lapisan. Manifesto ini bukan hanya sekadar idealistik, namun realistik demi masa depan negara.

Malah, dengan penekanan kepada teras Ibu dan Wanita sebagai teras utama dalam manifesto Barisan Nasional pada hari ini memberi simbolik bahawa wanita diiktiraf sebagai tulang belakang negara, kerajaan dan semestinya Barisan Nasional. Tema wanita cukup menawan hati melalui slogan ‘Kaulah Ratu Hati Negaraku’, sememangnya wanita adalah Ratu dan Ibu kepada negara. Alhamdulillah, manifesto BN menfokuskan inisiatif yang diperlukan oleh ibu tunggal dalam memastikan kehidupan dan keluarga mereka terjamin melalui insentif serta latihan keusahawanan yang bakal diberikan sekiranya BN kekal memerintah lagi.

Manifesto ini juga bukan sahaja memanfaat ibu tunggal, malah bagi wanita yang ingin kembali ke sektor pekerjaan setelah berehat dan menumpukan kepada keluarga juga diberikan keistimewaan yang sangat banyak melalui insentif cukai 24 bulan. Terima kasih kepada Presiden BN kerana mengangkat usul yang dibentangkan pada Perhimpunan Agung UMNO yang lepas. Sesungguhnya, wanita rasa amat dihargai dibawah lembayung ini.

Sebagai anak jati Masjid Tanah, terima kasih diucapkan atas Aku Janji yang melibatkan pembinaan lebuh raya yang menghubungkan Kuala Linggi ke Masjid Tanah melalui Klebang sehingga ke Teluk Mas. Saya yakin, penduduk kawasan Masjid Tanah amat teruja menantikan pembinaan jalan baru ini dan bakal memudahkan perjalanan yang lebih lancar di kawasan Masjid Tanah.

Industri kreatif juga bakal diiktiraf sebagai salah satu sumber baharu pendapatan negara melalui peningkatan penyaluran dana dan platform kepada penggiat industri. Saya yakin bahawa isu ini bakal disambut baik oleh para penggiat industri tanah air.

Di samping itu juga, akhirnya usul Majlis Kehakiman Syariah Kebangsaan bakal ditubuhkan sebagai satu jawatan kuasa induk untuk membincangkan dan membuat penyelarasan berkaitan hal ehwal perundangan dan kehakiman Syariah di Malaysia setelah dibangkitkan di PAU yang lepas. Terima Kasih Presiden BN atas keprihatinan yang disalurkan melalui pelancaran Manifesto BN pada kali ini.

Sekali lagi ditegaskan bahawa manifesto kali ini bukanlah untuk bersaing kepada mana-mana pihak. Namun, ianya adalah cerminan perancangan pembangunan Malaysia yang idealistik dan realistik. Perbandingan antara manifesto ini dan pihak sebelah sana adalah kami berusaha memberikan realiti masa depan untuk semua golongan masyarakat. Tiada siapa yang ditinggalkan kerana satu untuk semua, dan semua untuk satu. Semoga BN terus teguh dan kukuh.

Kenyataan Media Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia Merangkap Pengerusi Sahabat Puteri BN, Datuk Mas Ermieyati Samsudin tentang Pelancaran Manifesto Barisan Nasional (BN) oleh Presiden BN, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak semalam.

#BersamaBN #HebatkanNegaraku #DahulukanRakyat

No comments:

Post a Comment